Hopp til innhold

Frederik Rostgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederik Rostgaard
Fredrik Rostgaard fra Illustreret Dansk Litteraturhistorie, 1886
Født8. nov. 1671[1]Rediger på Wikidata
Krogerup[2]
Død25. apr. 1745[1][3]Rediger på Wikidata (73 år)
Krogerup[2]
BeskjeftigelseDommer, arkivar, lyriker, historiker, politiker Rediger på Wikidata
FarHans Rostgaard
NasjonalitetDanmark[4]
GravlagtHolmens kirke[5]

Frederik Rostgaard (født 8. november 1671 på Herregaarden Krogerup i Nordsjælland, død 25. april 1745) var en dansk gehejmearkivar, høyesterettsjustitiarius, oversetter, språkviter og salmedikter.[6]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rostgaard ble foreldreløs som fjortenåring, men arvet en stor formue og hadde råd til utdannelse. Han studerte på universitetet i København, og dro så på en niårig språkreise i Europa, der han studerte blant annet arabisk, tysk, engelsk og gresk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Rostgaard kom etterhvert tilbake til Danmark, hvor han ble adlet i 1702 og utnevnt til gehejmearkivar i 1703. Han fikk stadig flere verv, og sete i Høyesterett, før han i 1712 ble direktør for Vestindisk-guineisk Kompagni og i 1714 kom i styrelsen for brannvesenet og vannverkene i København. Samtidig fikk han også høyere og høyere posisjoner i de mest innflytelsesrike organene, og var justisråd, etatsråd og justitiarius før han i 1721 ble oversekretær for Danske Kancelli, et embede som var landets tredje viktigste.

Han ble imidlertid innblandet i en bestikkelseskandale og måtte frasi seg embedene sine og forlate byen. I 1727 fikk han tillatelse til å komme tilbake til hovedstaden av Anna Sophie Reventlow som ikke bare var dronning, men også halvsøster til Rostgaards kone. Etter en kort retur i embedsverket trakk han seg så tilbake med en god pensjon for å jobbe med litteratur.

Han gjorde omfattende språkarbeider, og blant disse var det også oversettelser av salmer. Han gav ut flere samlinger med oversatte salmer, og finnes i dag representert med fire oversettelser i Den Danske Salmebog, like mange i Norsk Salmebok og to i Norsk salmebok 2013. Hans superexlibris kjennes blant andre fra Det Kongelige Biblioteks samlinger.

Han var eier av øyene Sejerø[7] og Anholt. Det var som Anholts eier Rostgaard protesterte mot Holbergs Peder Paars med skildringen av Anholts innbyggere som vrakplyndrere, nedsunket i den svarteste overtro. Rostgaard klaget inn Holberg til kongen med krav om at skriftet skulle brennes av bøddelen. Kongen besluttet likevel at Peder Paars - selv om det «hellere kunde være bleven udeladt end skreven» - kunne godtas, ettersom det dreide seg om «fingeret Skiemt» (= fiktiv skjemt). [8]

Rostgaards våpenbok[rediger | rediger kilde]

Rostgaard fikk samlet inn og tegnet av 211 våpenskjold fra norske personer og slekter. Manuskriptet med våpnene utgjør en våpenbok og befinner seg i «Uldalls samling nr. 479», Det Kongelige Bibliotek, København. Manuskriptets tittel er: Friderich Rostgaards Vaabenbog O: Det er, En Samling af Danske og Norske Vaabener, som en Student ved navn Ole Nysted, ellers af gemene Mand kaldet Döve Ole, haver malet i de Aar 1687 og 1688 paa Frid. Rostgaards bekostning.[9]. Våpnene er i farger, de er stort sett fra middelalderen og de er nummerert. På egne tekstsider står våpeninnehavernes navn og hvor våpenopplysningene er hentet fra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FINA Wiki, FINA Wiki ID 3512, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Dansk Biografisk Leksikon-ID Frederik_Rostgaard, besøkt 4. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 135369616[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ gravsted.dk ID frederikrostgaard, besøkt 4. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Rostgaard, Frederik Dansk biografisk Lexikon
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. mai 2021. Besøkt 16. desember 2020. 
  8. ^ Det komiske helteepos Peder Paars | Gyldendal - Den Store Danske
  9. ^ Våpenbokens navneliste finnes på Tore Vigerusts nettsted: «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. februar 2015. Besøkt 15. februar 2015. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]