Frederick Varley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frederick Varley
Frederick Horsman Varley
Frederick Horsman Varley by John Vanderpant.jpg
Født2. januar 1881
Sheffield
Død8. september 1969 (88 år)
Toronto
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet Canada
Medlem av Royal Canadian Academy of Arts
FeltMalerkunst
PeriodeGroup of Seven


Frederick Horsman Varley (født 2. januar 1881 i Sheffield i Storbritannia, død 8. september 1969 i Toronto i Canada) var en canadisk kunster. Han er kjent for bildene han malte som krigskunster under første verdenskrig og som del av den canadiske kunstnergruppen Group of Seven.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Varley ble født i Sheffield, England.[1] i 1881. Han studerte kunst først i Sheffield, og siden ved Académie Royale des Beaux-Arts i Antwerpen, Belgia. Etter råd fra Arthur Lismer (også fra Sheffield), emigrerte han til Canada i 1912 og fikk ansettelse hos Grip Ltd, Toronto, i likhet med flere av de øvrige group of Seven- medlemmene.[2]

Offisiell krigskunstner[rediger | rediger kilde]

I januar 1918 deltok han i den første verdenskrig, men ble raskt oppnevnt til «War Artist».[3]

Han ble med på den canadiske kontingentens hundredagersoffensiv fra Amiens i Frankrike til Mons i Belgia. Maleriene han laget er fra egne erfaringer ved fronten. Han var opprinnelig entusiastisk for prosjektet, men ble desillusjonert ganske raskt av det han fikk se.

SitatWe’d be healthier to forget [the war], and that we never can. We are forever tainted with its abortiveness and its cruel drama. (det ville være sunnere for oss å glemme (krigen) , og det kan vi aldri. Vi er for alltid besudlet av dens grufulle drama). [4]Sitat

Hans verk «Some Day the People will Return» skildrer en kirkegård herjet av krigshendinger som antydning om at ikke en gang de døde kan unnslippe ødeleggelser.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Etter hjemkomsten etablerte han seg som portrettmaler. Blant gruppemedlemmene er han den som har flest mennesker med på landskapsbildene.

Han var gift, med forsørgeransvar, og dro til Vancouver i 1926 for å undervise på en nyåpnet kunstskole. Landskapet i Britisk Columbia tiltalte ham, han sammenlignet det med kinesisk landskapskunst. Etter et mislykket forsøk på å drive en privat kunstskole (1933-35), flyttet han østover og kom tilbake til Toronto i 1946.

Hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

Frederick Varley Art Gallery, Markham, Ontario
  1. 6.mai 1964: Vera (utsnitt) i «the Masterpieces of Canadian art»-serien. Bildet er fra 1931. Original i det kanadiske nasjonalgalleriet.
  2. 22. mai 1981: 17 cent portrettfrimerke basert på et selvportrett fra ca. 1945. Originalen befinner seg i Universitetet i Torontos varetekt.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reid, Dennis R. (1988). A Concise History of Canadian Painting, p. 142.
  2. ^ Canada Post stamp[død lenke]
  3. ^ Brandon, Laura. (2008).
  4. ^ Artinthepicture.com, Introduction to Art History, Fred Varley quotes