Arthur Lismer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Arthur Lismer
Arthur Lismer.jpg
Arthur Lismer, 1930
Født27. juni 1885
Sheffield, England
Død23. mars 1969 (83 år)
Montréal, Quebec
Utdannet ved Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet English
Medlem av Royal Canadian Academy of Arts
Utmerkelser Companion of the Order of Canada
FeltMaler og tegner
PriserOrder of Canada


Arthur Lismer, CC (født 27. juni 1885 – død 23. mars 1969) var en engelskfødt kanadisk maler og tegner som var medlem av Group of Seven

I fødebyen Sheffield ble han lærling hos et firma som drev med fotogravyre. Ved hjelp av et stipend fikk han anledning til å ta kveldsundervisning ved Sheffield School of Arts fra 1898 til 1905. Deretter dro han til Antwerpen, Belgia og studerte ved Académie Royale (Antwerpen).

I 1911 emigrerte han til Canada og slo seg ned i Toronto, med jobb ved et satiremagasin («Grip»), noe han også hadde til felles med andre av gruppen.

President ved NSCAD universitetet[rediger | rediger kilde]

Mellom 1916 og 1919 var Lismer rektor ved Victoria School of Art and Design (nå: Nova Scotia College of Art and Design). Han ble utpekt som offisiell krigskunstner[1], der han laget bilder med utgangspunkt i Halifax havn. Kjente verker derfra dreide seg om minesveiping, patruljering/vakthold og kystforsvar..[2] Tilbake i Toronto, var han viserektor ved Ontario College of Art (1919 - 1927). Deretter ble han leder av et program om kunst for barn, inspirert av østerrikeren Franz Cizek. I 1930-årene ble lignende programmer introdusert i Sør-Afrika. Han underviste også ved Columbia University, New York. Fra 1940 ledet han kunstskolen ved Musée des beaux-arts i Montreal.

Group of Seven[rediger | rediger kilde]

De fire som jobbet for satiremagasinet tilnærmet seg etterhvert til gruppen som ville bidra til å skape en nasjonal kanadisk kunst.[3] En annen kunstner som var tilknyttet gruppen, var Tom Thomsen, som døde før stiftelsen. Han jobbet forøvrig også hos «Grip»

Stilmessig, var det hans tid i Antwerpen og studiet av Barbizonskolen og postimpresjonimen som viste igjen. Samarbeidet med kunstnerne før Group of Seven fikk fram det karakteristiske for landskapene også i hans nye hjemland. Han var ellers en flittig skissetegner og kunne lage gode karikaturer.

Fulltidsundervisning fra 1916 av, ga ham lite anledning til reiser med gruppen. Han var med Harris og Jackson i 1921 til Algoma, til Øvresjøen 1927 og til Rocky Mountains året etter. Han var sterkest knyttet til Georgian Bay, siden stedet lot seg kombinere med å være sammen med familien.

Han ble Companion of the Order of Canada (CC) i 1967.

Han døde i Montreal i 1969, og er gravlagt ved siden av andre medlemmer av gruppen ved McMichael Gallery

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brandon, Laura. (2008). Mal:Google books
  2. ^ Gallatin, Albert. (1919). Mal:Google books
  3. ^ Grigor, Angela Nairne. (2002). Mal:Google books

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Mal:Group of Seven