Det franske vestindiske kompani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fransk Vestindisk kompani»)
Det franske vestindiske kompani
BransjeSlavehandel
Etablert1664
Opphørt 1674
LandKongeriket Frankrike
Kart over fransk Nord-Amerika
Kart over Ny-Frankrike

Det franske vestindiske kompani (fransk Compagnie des Indes Occidentales Françaises) var et fransk handelskompani etablert 1664 som eide og forvaltet de franske områdene Ny-Frankrike, Louisiana og Acadia i Nord-Amerika, samt områder i Vestindia, særlig Hispaniola, Guadeloupe og Martinique, før disse i 1674 ble overtatt av Frankrike og da ble gjort til offisielle kolonier.

Selskapet[rediger | rediger kilde]

Det franske vestindiske kompaniet ble etablert i mai 1664 i Le Havre av den franske finansministeren Jean-Baptiste Colbert på oppdrag av kong Ludvig XIV. Målet var å utvikle handel med de franske områdene i Nord- og Sør-Amerika (særlig omkring Cayenne) og kompaniet fikk handelsmonopol. Kompaniets forvaltning inkluderte også de franske områdene i Afrika omkring Senegal og Guinea.

Kompaniet hadde fra starten sterk økonomi da det i prinsippet var statlig, og innen seks måneder disponerte kompaniet mer enn 45 fartøyer. Handelen dreide seg i første rekke om produkter som tobakk, bomull og frenfor alt sukker fra Vestindia til Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

De små Antiller tilhørte tidigere Compagnie de Saint-Christophe som ble etablert 1625 av Richelieu. Kompaniet ble omstrukturert, blant annet som Compagnie de la Nouvelle-France men gikk til slutt konkurs 1649. De fleste områdene ble solgt og fikk private eiere. Før etablering av det Franske Vestindiske Kompaniet ble områdene igjen kjøpt av Frankrike.

Krig mellom Frankrike og Nederland hadde negative konsekvenser for handelen og tærte hardt på kompaniets økonomi. Handelsmonopolet skapte også stort misnøye i befolkningen i De små Antiller som hadde en lukrativ smuglerhandel med nederlenderne i området.

Selskapets økonomi ble stadig dårligere, og staten tok tilbake forvaltningen av områdene for til slutt å oppløse kompaniet i 1674.

I 1733 ble øya Saint Croix solgt til det danske vestindisk-guineisk kompani.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]