Paulskirche (Frankfurt am Main)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Frankfurter Paulskirche)
Hopp til navigering Hopp til søk
Paulskirche

Paulskirche («Pauluskirken») er en historisk bygning og tidligere kirke i Frankfurt am Main med viktig symbolsk betydning. Den huset Tysklands første fritt valgte parlament, Frankfurtparlamentet, i 184849.

Paulskirche ble bygget i 1789-1833, som en erstatning for en klosterkirke fra middelalderen. I perioden 1529-1786 var den tidligere klosterkirken byens evangeliske hovedkirke.

Den 18. mars 1944 ble kirken ødelagt i et bombeangrep. Gjenoppbyggingen startet i 1948, og kirken ble den første historiske bygning i Frankfurt som ble gjenoppført. I forbindelse med hundreårsjubileet for Frankfurtparlamentet ble bygningens status endret fra kirke til et nasjonalt minnesmerke med betegnelsen Haus aller Deutschen («Alle tyskeres hus»).

Etter krigen har Paulskirche blitt brukt til en mengde arrangementer. Blant annet ble Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung stiftet i Paulskirche i 1949.

Mest kjent er kanskje bygningen for at Friedenspreis des Deutschen Buchhandels deles ut der hvert år under Bokmessen i Frankfurt. Annethvert år deles Franz Werfels menneskerettspris ut i Paulskirken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kirkestubbDenne kirkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.