Paulskirche (Frankfurt am Main)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 50°6′40,000″N 8°40′50,999″Ø

Paulskirche

Paulskirche («Pauluskirken») er en historisk bygning og tidligere kirke i Frankfurt am Main med viktig symbolsk betydning. Den huset Tysklands første fritt valgte parlament, Frankfurtparlamentet, i 184849.

Paulskirche ble bygget i 1789-1833, som en erstatning for en middelalderlig klosterkirke. I perioden 1529-1786 var den tidligere klosterkirken byens evangeliske hovedkirke.

Den 18. mars 1944 ble kirken ødelagt under et bombeangrep. Gjenoppbygningen startet allerede i 1948. Dermed ble kirken den første historiske bygning som ble gjenoppført i Frankfurt. I forbindelse med hundreårsjubileet for Frankfurtparlamentet gikk den ut av bruk som kirke, og ble gjort om til et nasjonalt minnesmerke med navnet Haus aller Deutschen («Alle tyskeres hus»).

Etter krigen har Paulskirche blitt brukt til en mengde arrangementer. Paulskirche var bl.a. i 1949 sted for stiftelsen av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Mest kjent er kanskje bygningen som sted for utdelingen av Friedenspreis des Deutschen Buchhandels hvert år under Bokmessen i Frankfurt. Annethvert år deles Franz Werfels menneskerettspris ut i Paulskirken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kirkestubbDenne kirkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.