Hopp til innhold

Paulskirche (Frankfurt am Main)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paulskirche (Frankfurt am Main)
OmrådeFrankfurt-Innenstadt I
PlasseringFrankfurt-Altstadt[1]
BispedømmeProtestant Church in Hesse and Nassau
Byggeår1833
Arkitektur
Periodenyklassisistisk arkitektur
ArkitektJohann Friedrich Christian Hess
Byggematerialesandstein
Beliggenhet
Kart
Paulskirche
50°06′40″N 8°40′51″Ø

Paulskirche («Pauluskirken») er en historisk bygning og tidligere kirke i Frankfurt am Main med viktig symbolsk betydning. Den huset Tysklands første fritt valgte parlament, Frankfurtparlamentet, i 184849.

Paulskirche ble bygget i 1789-1833, som en erstatning for en klosterkirke fra middelalderen. I perioden 1529-1786 var den tidligere klosterkirken byens evangeliske hovedkirke.

Den 18. mars 1944 ble kirken ødelagt i et bombeangrep. Gjenoppbyggingen startet i 1948, og kirken ble den første historiske bygning i Frankfurt som ble gjenoppført. I forbindelse med hundreårsjubileet for Frankfurtparlamentet ble bygningens status endret fra kirke til et nasjonalt minnesmerke med betegnelsen Haus aller Deutschen («Alle tyskeres hus»).

Etter krigen har Paulskirche blitt brukt til en mengde arrangementer. Blant annet ble Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung stiftet i Paulskirche i 1949.

Mest kjent er kanskje bygningen for at Friedenspreis des Deutschen Buchhandels deles ut der hvert år under Bokmessen i Frankfurt. Annethvert år deles Franz Werfels menneskerettspris ut i Paulskirken.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 1719, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]