Frank Harris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frank Harris
Frankhar.JPG
Født14. februar 1856
Galway
Død27. august 1931 (75 år)
Nice
Ektefelle Enid Bagnold
Utdannet ved University of Kansas
Beskjeftigelse Skribent, forlegger, journalist, filmklipper
NasjonalitetStorbritannia, Irland, USA

Frank Harris - egentligt James Thomas Harris - (født 14. februar 1856 i Galway, Irland, død 27. august 1931 i Nice) var en irsk-amerikansk-engelsk forfatter, pressemann og redaktør.

Han emigrerte til USA alt som 13-åring, da han stakk av fra en skole der han mistrivdes. Han ankom New York omtrent pengeløs, og jobbet som skopusser og etter hvert bygningsarbeider for å livnære seg. Han flyttet til Chicago der han fikk jobb på hotell, før han til slutt ble cowboy... Siden begynte han på University of Kansas og tok jurist-utdannelse.

Harris returnerte til England i 1882. Som skribent besøkte han etter hvert flere land og byer i Europa; i Tyskland, Østerrike, Frankrike og Hellas.

I London satset han målrettet på skribentvirksomhet og presse. Han ble snart kjent som en profilert redaktør, og ledet flere London-publikasjoner: Evening News, Fortnightly Review og Saturday Review. I egenskap av forfatter og redaktør pleiet han ubeskjedent omgang med samtidens mest kjente politikere og kulturpersonligheter.

Som forfatter ble han spesielt kjent for sine nærgående skildringer av samtidens «kjendiser» og eksplisitte beskrivelser av egne seksuelle erfaringer. Hans fire binds memoar-verk My Life and Loves (Tittel på norsk versjon: Kvinner og karriere) var mer underholdende enn pålitelig. Det ble oppfattet som skandaløst da det kom ut, og var lenge bannlyst både i USA og England.

SitatFørst redigerte jeg Evening News efter min beste akademiske overbevisning og ut fra det faktum at jeg var en belest og bereist mann på 28 år. Men ingen ønsket å høre mine meninger. Så begynte jeg gradvis å redusere kravene og redigerte avisen ut fra mine følelser som tyveåring og så atten og så seksten. På sekstenårsstadiet begynte det å gå bedre, men jeg slo først igjennom da jeg redigerte avisen ut fra mine smaksretninger som fjortenåring, for da var erotikk og slåsskamp det eneste jeg var interessert i. Det er akkurat de ting som det engelske publikum vil ha å fornøye seg med i dag.Sitat
– Frank Harris om sin suksess som redaktør.
side 53, boka Kvinner og karriere

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • The Bomb (1908).
  • Oscar Wilde, His Life and Confessions (1916)
  • My Life and Loves, (1922-1927, 1931)
  • My Reminiscences as a Cowboy (1930)
  • Confessional (1930). Essays.
  • Pantopia: A Novel (1930)
  • Bernard Shaw (1931)
  • The Short Stories of Frank Harris, a Selection (1975).

På norsk[rediger | rediger kilde]

  • Kvinner og karriere (oversatt og bearbeidet av Arvid Norlie), Brann forlag, Oslo (1953)