Francisco Fernández de Capillas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Francisco Fernández de Capillas (født 14. august 1607 i Baquerín de Campos i Spania, halshogd 15. januar 1648 i Fu'an i Kina) var en katolsk prest og kinamisjonær tilknyttet dominikanerordenen. Han ble drept under en lokal kirkeforfølgelse i provinsen Fujian i Kina.

Francisco Fernandez de Capilla kom som diakon i dominikanerordenen til ManilaFilippinene, og ble presteviet der i 1632. I ti år arbeidet han i provinsen Cagayan. I 1641 kom han til Taiwan og i 1642 ble han sendt til provinsen Fujian i Kina. Han lærte språket og hans forkynnelse ser ut til å ha hatt betydelig suksess. Men så ble han innblandet i striden som fulgte etter slutten på Ming-dynastiet, som hadde vært tolerante overfor kristendommen. Den 13. november 1647 ble Frans sendt av sin superior i hemmelighet til byen Fuan for å assistere en døende kristen. Men utenfor byen ble han tatt av en gruppe soldater, og de holdt ham i fangenskap som spion. Deretter ble han utsatt for en skueprosess. Sivile, militære og religiøse embetsmenn forhørte ham og anklaget ham for alt mulig, fra politiske intriger til trolldom. Han ble anklaget for å motarbeide forfedrekulten, og etter at de ikke kunne finne noen anklage som holdt, ble han til slutt overlatt til tortur. Han utholdt den grusomme behandlingen med stort mot. Da de så hvor rolig han var, ble hans anklagere nysgjerrige på hva slags lære han forfektet, og ville prøve ham. De tilbød ham rikdom, makt og frihet dersom han ville falle fra sin tro, men til deres forbauselse og ergrelse foretrakk han i stedet lidelsen.

Til slutt ble han dømt til døden. Etter lang tids pinsler ble han til slutt halshogd. To måneder senere fant kristne hans jordiske rester etter at Ming-troppene hadde erobret Fuan.

Selv om han ble dømt etter en anklage om oppvigleri, avgjorde Den hellige Stol til slutt at han døde for sin tros skyld; han ble helligkåret i 2000.