Francis James Child

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francis James Child
Francis J. Child.jpg
Født1. feb. 1825[1][2]Rediger på Wikidata
BostonRediger på Wikidata
Død11. sep. 1896[1][2]Rediger på Wikidata (71 år)
BostonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filolog, musikkforsker, universitetslærer, skribent[3]Rediger på Wikidata
Embete
  • Boylston Professorship of Rhetoric and Oratory Rediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard UniversityRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt MassachusettsRediger på Wikidata
Medlem av Society for Classical Studies, American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata

Francis James Child (født 1. februar 1825, død 11. september 1896) var en amerikansk akademiker og folkeminneforsker som er kjent for å ha samlet og klassifisert folkesanger fra England og Skottland og deres amerikanske varianter og klassifisert dem etter systemet som kalles Child Ballads.

Child ble født i Boston i Massachusetts. Der gikk han på Boston Latin School, og gikk ut av Harvard i 1846, best i klassen i alle fag. Han undervist i matematikk fra 1846 til 1848, da han fikk en stilling som lærer i historie, politisk økonomi og engelsk litteratur. Etter to års studie i Europa overtok han stillingen som professor i retorikk og talekunst etter Edward T. Channing, et professorat han hadde til 1876.

Child fikk permisjon fra 1849 til 1853, da han studerte engelsk teater og senere tysk filologi ved Humboldt-universitetet i Berlin og universitetet i Göttingen. Han var redaktør for en omfattende samling av britiske poeter. Han var også redaktør for Edmund Spensers samlede verker (1855) og planla en utgivelse av Geoffrey Chaucer, men nøyde seg med en artikkel i the Memoirs of the American Academy of Arts and Sciences for 1863 under tittelen Observations on the Language of Chaucer's Canterbury Tales. Artikkelen fikk stor betydning for forståelsen av Chaucers grammatikk, uttale og skandering slik vi forstår den i dag.

Størst av hans arbeider var en åtte binds utgivelse av engelske og skotske folkeballader. Etter at han i 1876 fikk en stilling som professor i engelsk, viet han seg til komparative studier av tradisjonelle, engelske ballader. Han samlet en stor mengde manuskripter og andre kilder til folklore, og gjorde undersøkelser også på andre språk enn engelsk. George Lyman Kittredge var blant Childs elever og følte et særlig ansvar for å videreføre Childs arbeid.

Hans siste arbeid ble kalt English and Scottish Popular Ballads, første i ti, siden i fem bind. Verket sto lenge som det autoritative verket på området. Da Child døde hadde han ikke rukket å skrive en innledning eller en bibliografi. Derimot ble utgivelsen forsynt med en kort biografi over Child skrevet av Kittredge.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Four Old Plays' (1848)
  • English and Scottish Popular Ballads (1882 – 1898)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w63r0r3s, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Wikisource gjengir deler av English and Scottish Popular Ballads:
Wikisource-logo.svg Wikisource: Child's Ballads – originaltekst