François Joseph Marie Jacolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
François Joseph Marie Jacolin
Født25. apr. 1950Rediger på Wikidata (74 år)
Fontainebleau
BeskjeftigelseKatolsk prest (1982–), katolsk biskop (2007–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Mende (2007–)
  • Roman Catholic Bishop of Luçon (2018–) Rediger på Wikidata
FarAndré Jacolin
NasjonalitetFrankrike
Våpenskjold
François Joseph Marie Jacolins våpenskjold

De franske bispedømmer (2024)

François Joseph Marie Jacolin M.D.P. (født 25. april 1950 i Fontainebleau i Frankrike) er en fransk geistlig og katolsk biskop av Luçon.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

François Jacolin var andre barn av seks til bonden André Jacolin, bonde, som var president for Institut d'organisation scientifique du travail en agriculture og medlem av l'Académie d'agriculture de France, og hans hustru Catherine neé de Choin du Double. Etter å ha fullført utdannelse ved Saint-Louis gutteseminar i bispedømmet Bourges, oppnådde han en mastergrad i klassikere ved Sorbonne-universitetet. Deretter underviste han ved skolen Sainte-Marie de Bourges fra 1972 til 1977.

Jacolin gikk på Pontificio Seminario Francese (Det franske seminar i Roma) som student for erkebispedømmet Bourges. Han fikk lisensiat i teologi fra Det pavelige gregorianske universitet med spesialisering innen bibelteologi.

Prest[rediger | rediger kilde]

François Jacolin ble presteviet for erkebispedømmet Bourges den 4. april 1982. Han sluttet seg senere til Congregation of the Missionaries of La Plaine og avla de evige løfter den 30. september 1987.

Biskop av Mende[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til biskop av Mende den 16. januar 2007. Erkebiskopen av Montpellier, Guy Thomazeau, bispeviet ham den 18. mars samme år; medkonsekratorer var Robert Le Gall O.S.B., erkebiskop av Toulouse og hans forgjenger i Mende, og Hubert Barbier, erkebiskop av Bourges.

I et intervju gitt til La Lozère Nouvelle[1] den 2. november 2012, erklærte han angående prosjektet for å utvide ekteskapet til homofile mennesker:

«Annerledesheten mellom menn og kvinner, i likheten hva angår deres menneskelige verdighet, er ikke en forskjell som alle andre som kan manipuleres i henhold til skiftende meninger. Vi må være klar over den store forstyrrelsen for hver enkelt av oss og for hele vårt samfunn som etableringen av et såkalt homofilt ekteskap ville gi (...). Forskjellen mellom menn og kvinner (...) er grunnlaget for alle mellommenneskelige forhold. Fra den opprinnelige forskjell mellom menn og kvinner lærer vi å gjenkjenne hverandre (...) og følgelig harmonisk ta vår plass i det menneskelige fellesskapet ved å respektere hverandre i deres annerledeshet.»

Når det gjelder spørsmål om filiasjon knyttet til dette prosjektet, mener han at en

«lovliggjøring av manipulasjonen av menneskelig biologi og det grunnleggende forholdet til tilhørighet til å programmere på forhånd at et barn ikke blir oppdratt av sin far og mor utgjør er - jeg kan ikke finne andre ord - en moralsk og sosial perversjon. Dette handler ikke om homofobi, men om respekt for menneskehetens grunnlag til det beste for alle, inkludert homofile.»

Biskop av Luçon[rediger | rediger kilde]

Pave Frans utnevnte ham til biskop av Luçon den 29. mai 2018.[2] Innsettelsen fant sted den 15. juli samme år.

Den 22. juni 2023 utnevnte pave Frans ham i tillegg til apostolisk administrator sede plena i La Rochelle. Den lokale biskop der, Georges Colomb, hadde tidligere tilbudt å trekke seg fra sine offisielle plikter på grunn av en etterforskning av anklager om seksuelle overgrep som hadde blitt initiert mot ham inntil beskyldningene var blitt avklart.[3]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [catholozere.cef.fr: L'altérité hommes et femmes, 2012-11-02, lest 2023-01-06.
  2. ^ «Nomina del Vescovo di Luçon (Francia)». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 29. mai 2018. Besøkt 29. mai 2018. 
  3. ^ «Affaire Colomb : Mgr François Jacolin nommé administrateur apostolique de La Rochelle» (fransk). La Croix. 22. juni 2023. Besøkt 23. juni 2023. 
  4. ^ www.catholic-hierarchy.org thog, lest 6. januar 2024