Fort Stotsenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fort Stotsenburg var en amerikansk militærforlegning etablert i 1903 nær Angeles i provinsen Pampanga, ca. 80 km nord for ManilaFilippinene.

Militærreservatet ble oppkalt etter den amerikanske oberst John M. Stotsenburg som hadde falt i kamp kort etter utbruddet av Den filippinsk-amerikanske krig, ved Quingua i Bulacan ikke langt unna, den 24. april 1899. Dette hadde vært det første større sammenstøtet under denne krigen. De filippinske nasjonalistiske styrker var knekket da Fort Stotsenburg ble anlagt, skjønt spredte og sporadiske sammenstøt pågikk i enda et tiår.

Ca. 1917 ble Fort Stotsenburg forlegning for det 1. filippinske artilleriregiment. Øvelser for kystartilleriet ble gjennomført her.

På denne basens svært store område ble senere militærflyplassen Clark Field anlagt (1919, oppkalt etter en major som hadde styrket med sitt fly i Panamakanalsonen samme år) og senere utskilt som egen base. Clark Field var i lang tid den eneste amerikanske flybasen vest for Hawaii.

Ved den japanske invasjon av Filippinene i desember 1941 var Fort Stotsenburg forlegning for de amerikanske 26. kavalleriregiment, 86. feltartilleriregiment og 88. feltartilleriregiment, såvel som den lokalt rekrutterte filippinske divisjons 23. og 24. feltartilleriregimenter (etterfølgeravdelinger av de tidligere Macabebe-speiderne).

Etter annen verdenskrig ble Fort Stotsenburg og Clark Field sammenslått og utgjorde deretter sammen Clark Air Base.