Fort Ronduit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fort Ronduit

Fort Ronduit er det nordligste av forsvarsverkene som hører til den nye hollandske vannlinjen. Det befinner seg nord for festning Naarden i Naarden kommune i den nederlandske provinsen Noord-Holland.

Fortet er en del av festning Naarden, og hadde som hovedoppgave å kontrollere adgangen nord for festningen i retning av Muiderberg og Muiden. Idag (2008) er dets tilstand god og jordverkene stort sett intakte. Fort Ronduit er beskyttet ved lov (Rijksmonument). Besøkende har ingen tilgang, men fortet kan beskues fra landsiden. Eier er Dienst Domeinen.

Fortet ble anlagt i perioden 18731875, på en av fort Naardens redutter som stammet fra 1747 og en retranchement fra 1786. De eldre verkene led under påvirkning av Zuiderzee og gikk tapt. Fort Ronduit ble bygget foran inundasjonsverkene og plassert slik at det kunne bestryke områdene som befant seg utenfor dikene nord for byen, og dermed forhindre fiendtlig fremrykning. Fortet er forbundet med festning Narden via en dekket vei og en kranbro over Keelgracht.

Fortets deler[rediger | rediger kilde]

Fortet er mangekantet og omgitt av en vollgrav med kranbro over delen som heter Keelgracht, men det ble ikke beskyttet av inunderingsverk. Kranbroen er forøvrig en av få som fremdeles finnes i Nederland.

Kranbroen[rediger | rediger kilde]

Dette er den best bevarte av tre broer av denne typen i Nederland, og Rijksgebouwendienst (RGD) anser den å være en viktig kulturarv. Kranbroens restaurering ble foretatt under ledelse av RGD.[1]

Brotypen ble tegnet av ingeniør Willem Conrad (1800–1869) for jernbanelinjen som ble bygget mellom Amsterdam og Rotterdam ca. 1840, og den er annerledes enn de andre i og med at den er en dreiebro. Delen som dreier mente folk lignet en veggmontert kran, derav navnet. Kranbroen ved fort Ronduit er bygget nesten utelukkende av støpejern, og veier i underkant av seks tonn. Tre år etter at fort Ronduit hadde blitt bygget ble broen sterkt skadet under en storm, og man byttet den skadde broen ut mot en kranbro. En slik bro var mindre følsom for angrep siden den ikke ble heist opp, men dreiet til siden. Den nye broen stod ferdig på høsten 1878.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artikkel i lokalt nyhetsblad for Naarden» (pdf) (nederlandsk). Besøkt 25. juli 2008. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]