Fort Eben-Emael

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fort Eben-Emael
LandBelgias flagg Belgia
Grunnlagt1. april 1932
Oppkalt etterÉben-Émael
Nettsidewww.fort-eben-emael.be
Kart
Fort Eben-Emael
50°47′50″N 5°40′51″Ø

En av fortet Eben-Emaels kupler som ble sprengt av en rettet sprengladning
Hovedinngangen til fortet

Eben-Emael er et belgisk fort som ligger mellom Liège og Maastricht, nær Albertkanalen. Fortets oppdrag var å overvåke den belgisk-tyske grensen. Fortet ble konstruert i årene 19311935 og det ble sagt at det var umulig å innta. Den 10. mai 1940 landet allikevel 85 fallskjermjegere fra den 1. tyske Fallschirmjäger-divisjonen på fortets tak med sine glidefly av typen DFS 230. Dagen derpå ble de forsterket med det tyske 151. infanteriregiment. Klokken 13:30 den 11. mai kapitulerte fortet og 1 200 belgiske soldater ble krigsfanger.

Eben-Emael var utformet som en diamant og var sentral i Belgias forsvar mot et angrep østfra. Fortet oppgave var å enten forsvare eller ødelegge tre viktige broer. Det ga også støtte sørover mot et område som ble kalt «Viseåpningen». Allerede sent på 1800-tallet hadde man planlagt å bygge et fort som beskyttet dette oppmarsjområdet til Liège. Dette forslaget ble dog først politisk viktig etter at Albertkanalen ble ferdig (for å skape en transportvei som ikke gikk gjennom Nederlandsk territorium). Fortet ble klart i 1935 og var plassert mellom elven og kanalen. Med sine stål- og betongkupler trodde man at fortet var umulig å innta.

Tyskerne hadde dog lenge planlagt hvordan man skulle erobre fortet. År 1939 bygde man en eksakt kopi av fortet i det okkuperte Tsjekkoslovakia. Denne kopien ble brukt av Wehrmacht for å teste ulike angrepsplaner. Adolf Hitler selv la frem en plan om hvordan man kunne erobre fortet gjennom å lande spesialstyrker på taket med glidefly og også bruke de topphemmelige, nye sprengladningene med rettet sprengkraft for å ødelegge kuplene. Det ble ansett som vanskelig og risikabelt å la soldater hoppe i fallskjerm over et så lite område.

Gjennom et bra forarbeide i form av spionasje og overlegen planlegging, kombinert med hell og lav belgisk beredskap, kom Hitlers plan til å bli en rask og overbevisende suksess. Ved erobringen av Eben-Emael brukte man for første gang glidefly ved åpningsfasen av et angrep og man anvendte for første gang rettede sprengladninger. Glideflyene ble ledet av oberleutnant Rudolf Witzig. Etter å ha landet på fortets tak anvendte de tyske pionerene sine sprengladninger for å ødelegge kuplene eller skade dem så de ikke kunne brukes. De anvendte også flammekastere mot maskingeværene. Belgierne lyktes dog i å ødelegge en av nøkkelbroene og derved forhindre at tyskerne kunne anvende den for å innta Belgia og sende forsterkninger til fortet.

Fort Eben-Emael er åpent for publikum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]