Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning
Basisdata
LandNorge
Etablert1. august 2022
Overordnet enhetForsvarets fellestjenester
Operativt oppdrag
Oppdragregelverk, dokumenthåndtering

Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning, forkortet FERD, er en avdeling i Forsvarets fellestjenester i det norske forsvaret. Avdelingen ble etablert 1. august 2022 og består av to seksjoner: seksjon for regelverk og juridiske tjenester (RE), og seksjon for dokumentasjonsforvaltning og arkiv (DA).[1]

Om avdelingen[rediger | rediger kilde]

FERD ble etablert 1. august 2022 som en sammenslåing av Regelverksenheten (RE) og Forsvarets arkivtjeneste (FAT). De to tidligere enhetene er videreutviklet som to seksjoner underlagt FERD.[2]

Seksjon for regelverk og juridiske tjenester (RE)[rediger | rediger kilde]

RE kvalitetssikrer regelverk i forsvarssektoren og bistår avdelingene i Forsvarets fellestjenester med juridiske tjenester. RE er Forsvarets rådgivende organ for regelverk og styringsdokumenter. Ugradert regelverk er gjort tilgjengelig i databasen FOBID.[3] Forsvarsmateriells IKT-seksjon har det tekniske ansvaret for utviklingen av databasen.[4] RE startet som et prosjekt i august 2003. Målet var å samle og etablere en oversikt over regelverk i Forsvaret. Disse ble digitalisert og publisert i FOBID. I 2006 ble prosjektet omgjort til en fast enhet i Forsvarsstaben, og i 2016 ble enheten kalt Regelverksenheten og flyttet under Forsvarets fellestjenester. I 2022 ble enheten slått sammen med Forsvarets arkivtjeneste og underlagt nyopprettede Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning (FERD).

Seksjon for dokumentasjonsforvaltning og arkiv (DA)[rediger | rediger kilde]

Seksjonen er Forsvarets sentrale postmottak og arkiv. DA mottar all inngående post og digitaliserer denne for videre saksbehandling. I tillegg leverer DA arkivtjenester og arkivfaglig dokumentasjonsforvaltning og forvaltning av Forsvarets sak- og arkivløsning som etter planen tas i bruk i 2024. DA har sitt utspring i Forsvarets arkivtjeneste (FAT) som ble avviklet i 2022 og underlagt nyopprettede Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning (FERD).

Avdelingsmerkene til Regelverksenheten og Forsvarets arkivtjeneste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Seksjon for regelverk og juridiske tjenester». Forsvaret. Besøkt 5. september 2022. 
  2. ^ «Forsvarets fellestjenester». Forsvaret. Besøkt 23. september 2021. 
  3. ^ «Retningslinjer om utarbeidelse og publisering av regelverk i forsvarssektoren». regelverk.forsvaret.no. Besøkt 23. september 2021. 
  4. ^ «FOBID». Forsvaret (norsk). Arkivert fra originalen 16. september 2021. Besøkt 16. september 2021.