Fornmanna Sögur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Fornmanna sögur eller Gamle sagaer er en samling av Islendingesagaer. Originaltittelen på islandsk er Fornmanna Sögur, eptir gömlum handritum, dvs. Gamle sagaer, etter gamle manuskripter.

Fornmanna sögur er en serie på 12 bind utgitt av Det kongelige nordiske oldskriftselskab i årene 1825 - 37. Det var særlig trykte norske kongesagaer og publikasjoner knyttet til dem, som Jomsvikingenes saga og Knytlinga saga. Manuskriptene ble publisert på originalspråket islandsk. Det siste bindet inneholder også register over stedsnavn, gjenstander og materialer og over sjeldne ord.

Oldskriftselskabet så på seg selv som et pan-nordisk og internasjonalt samfunn, så det ble besluttet å oversette Fornmanna sögur til både dansk og latin for å presentere skriftene for den utdannede verden. Den danske versjonen heter Oldnordiske sagaer, og den latinske Scripta historica Islandorum, de rebus gestis veterum borealium, oversatt: De historiske skriftene til Island og bedriftene til de gamle nordboerne. Begge versjoner er utgitt i 12 bind, slik som originalutgivelsen.

Dansken Carl Christian Rafn, sekretær i Oldskriftselskabet og pådriver for dets arbeid, tok initiativ til utgivelsen, men selve forlagsarbeidet ble i stor grad utført av islendinger.

Alle bindene er tilgjengelig digitalt på Google Books og syv av dem også på Nasjonalbiblioteket. Sistnevnte har alle 12 bindene, men de øvrige fem er i "digitaliseringskøen".[1]

Bind i Fornmanna Sögur[rediger | rediger kilde]

 1. Saga Ólafs konúngs Tryggvasonar, Vol I
 2. Saga Ólafs konúngs Tryggvasonar, Vol II
 3. Saga Ólafs konúngs Tryggvasonar, Vol III
 4. Saga Ólafs konúngs hins Helga, Vol I
 5. Saga Ólafs konúngs hins Helga, Vol II
 6. Sögur Noregs konúngs Góða, Haralds konúngs Harðrða ok sona hans
 7. Sögur Noregs konúnga frá Magnúss Erlíngssonar
 8. Saga Sverris konúngs
 9. Sögur Hákonar Sverrissonar, Guttorms Sigurðarsonar, Ínga Bárðarsonar ok Hákonar Hákonarsonar til falls Skúla hertoga
 10. Saga Hákonar Hákonarsonar frá falli Skúla hertoga; brot sögu Magnúss Lagabætis
 11. Jómsvíkíngasaga ok Knytlínga saga
 12. Ríkisár Noregs og Dana-konúnga áratal markverðustu viðoburða vísur færðar til rétts máls; Register yfir staðanörn, hluti ok efni og yfir sjaldgæf orð

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Privat kommunikasjon med nb.no

Kilder[rediger | rediger kilde]