Formosus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Formosus

Formosus var pave fra 891 til 896.

Formosus ble gjort til biskop av Porto, men ble avsatt og måtte flykte i en periode. Siden ble han gjeninnsatt og fikk ganske stor innflytelse. Han ble utsett til etterfølger av Stefan V.

Som pave sørget han blant annet for å krone Arnulf av det tysk-romerske rike etter å ha iverksatt en ren massakre for å redusere konkurrerende politiske fraksjoner. Etter kroningen beordret keiser Arnulf sin general, Faroldo, til å fortsette utrenskningene.

Etter hans død fulgte Bonifacius, som døde noen måneder senere og ble etterfulgt av Stefan VI, som først og fremst tjente keiser Arnulfs svigermor Gertrude, kalt «en lærsekk full av galle». Stefan anklaget Formosus for en rekke misligheter og iverksatte den såkalte Kadaversynodenil Concilio Cadaverico. Formosus ble gravd opp åtte måneder etter sin død, et skjelett iført en muggen strieskjorte, og ble kledd i prestedrakt og satt på tronen i Vatikanets rådssal. Så gikk man i gang med en rettssak mot ham. Kardinalene skrek sine anklager mot ham, mens en diakon svarte på anklagene. Han ble kjent skyldig, og alle hans forordninger annullert. Tre fingre ble kuttet av ham, og han ble først kastet i en grav, siden ble han kastet i Tiberen.

Imidlertid ble Stefan i sin tur sperret inne og kvalt. Restene etter Formosus ble mirakuløst skylt opp på stranden Isola Sacra, der en ensom munk like mirakuløst gjenkjente det og gav det en kristen grav. Da pave Teodor II fikk høre om likfunnet, lot han den døde graves opp igjen og i pyntet tilstand fraktes til Vatikanet,[1] der han ble begravet i Peterskirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ranveig Eckhoff: Italienske hemmeligheter (s. 121-2), forlaget Press, Oslo 2002, ISBN 82-7547-105-2