Statens Uddannelsesstøtte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Statens Uddannelsesstøtte (SU) er i Danmark er et tilbud om stipend og studielån som tilbys til studenter over 18 år på gymnasiale og videregående utdannelser og til elever over 18 år på noen yrkesutdannelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

SU ble innført i 1970 etter Ungdommens Uddannelsesfond, som ble finansiert av Tipstjenesten. Før innføringen av denne eksisterte en lignende ordning kalt Dansk Studiefond. Felles for alle tre er at de skulle søke å kompensere for sosial ulikhet, således at «ingen dygtige elever skulle fravælge at studere på grund af manglende økonomiske muligheder».

Formålet med ytelsen er å skape gode rammer for å studere eller lære ved å holde behovet for å arbeide ved siden av på et minimum.

I 2013 var det blant de politiske partiene forhandlinger om en SU-reform. Målet for reformen er å få studentene hurtigere igjennom utdannelsen og en besparelse på to milliarder kroner.[1] Utgiften var da omkring 19 milliarder kroner årlig.[2] På samme tid kom en avgjørelse fra EU-domstolen i februar 2013 som avgjorde at utenlandske studenter i Danmark fra EU- eller EØS-land har krav på SU hvis de har status som arbeidstager. Uddannelsesministeriet anslo i 2013 at SU til utenlandske studenter ville bety en ekstrautgift på 200 millioner kroner.[3] Politikere fryktet at den generøse støtten ville lokke mange utenlandske studenter til Danmark. Dansk Folkepartis forskningstalsmann Jens Henrik Thulesen Dahl fryktet at de 200 millioner kronene var lavt satt, da de utenlandske studentene både kunne se frem til en gratis utdannelse, SU-støtte og undervisning på engelsk.[1] Utdannelsesminister Morten Østergaard mente ikke at EU-domstolen ville få betydning for forhandlingene omkring SU-reformen.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]