Foreldrefellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foreldrefellen
orig. The Parent Trap
Generell informasjon
SjangerDramakomedie - Barnefilm
Utgivelsesår19. juli 1998 (USA)
Prod.landUSA
Lengde127 min.
Bak kamera
RegiNancy Meyers
ProdusentCharles Shyer
ManusforfatterDavid Swift
Nancy Meyers
Charles Shyer
Erich Kästner (story)
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografDean Cundey
KlippStephen A. Rotter
Foran kamera
MedvirkendeDennis Quaid
Natasha Richardson
Lindsay Lohan
Elaine Hendrix
Annen informasjon
Budsjett$15,5 millioner
Totalomsetning$92 108 518
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Foreldrefellen (også kalt Som to dråper vann, engelsk The Parent Trap) er en amerikansk dramakomedie og barnefilm fra 1998. Filmen handler om to jenter som treffes på sommerleir, og finner ut at de er tvillinger som har vokst opp hos hver sin forelder. De bestemmer seg så for å bytte plass. Lindsay Lohan er i hovedrollen, der hun spiller begge tvillingene.

Filmen er en nyproduksjon av en film fra 1961, The parent trap; begge er basert på Erich Kästners barnebok Das doppelte Lottchen 1949 (norsk utgave Lise og Lotte eller omvendt).

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1986 møtes den amerikanske vingårdseieren Nicholas "Nick" Parker den britiske bryllupskjole-designeren Elizabeth "Liz" James. De forelsker seg, og gifter seg kort tid senere. Men kort tid etter fødselen av deres identiske tvilling-døtre, Annie og Hallie, tar Nicholas og Elisabeth ut skilsmisse. De tar også ansvaret for hver deres datter. Nick bor sammen med datteren Hallie i Napa Valley, California, samtidig som Elizabeth bor sammen med datteren Annie i London, England. Elleve år og ni måneder senere, i løpet av sommeren 1998, sender Nick og Elizabeth tilfeldigvis begge døtrene deres til samme sommerleir i Maine. Annie og Hallie, som ikke kjenner hverandre fra tidligere, møter hverandre og oppdager at de er tvillinger. De er skeptiske til hverandre i begynnelsen, men blir etter hvert venner og klekker en plan: De velger å bytte plass når de skal hjem til foreldrene de aldri har møtt tidligere.

Etter en make-over, hvor Annie blant annet får en hår-klipp for å ligne på søsteren, imiterer Hallie hennes britiske aksent og flyr til London for å møte moren sin, bestefar Charles og hennes nye butler, Martin. Annie imiterer Hallies amerikanske aksent, og flyr til Napa Valley for å møte sin far, Hallies barnepike Chessy, og hunden deres Sammy. Men bestefaren Charles oppdager Hallie som sniker seg til en telefonkiosk for å kontakte Annie i California. Hallie innrømmer derfor planen sin. Like etter blir også Chessy mistenksom over "Hallie" sin oppførsel, og Annie bekrefter mistankene. Barna oppdager at faren deres er forlovet med en gold-digger Meredith Blake, som hater barn. Annie og Hallie velger å fortelle begge foreldrene at de har byttet plass, og at de ønsker å gjenforene Elizabeth og Nicks forhold. Chessy, Martin og Charles bestemmer seg for å hjelpe jentene, og få foreldrene deres sammen igjen. I mellomtiden blir Chessy og Martin også romantisk tiltrukket av hverandre.

De gjør flere forsøk på å få Nick og Elizabeth sammen igjen, som ikke lykkes. Til slutt ønsker de en tre-dagers familietur, hvor de nekter å avsløre hvilken tvilling de er før etter at de er tilbake igjen. Elizabeth lurer også Meredith til å være med på camping, som Meredith overhodet ikke liker. Annie og Hallie spiller en rekke rampestreker mot Meredith, som blir rasende etter å ha våknet opp midt på en innsjø liggende på en luftmadrass. Hun gir Nick et ultimatum: Velg enten tvillingene, eller henne. Nick ser til slutt Meredith for den hun virkelig er, og velger jentene fremfor Meredith til hennes store forferdelse. De avbryter deretter forlovelsen. Nick viser Elizabeth sin vin-kolleksjon, inkludert vin fra bryllupet deres. Begge innser at de fremdeles har følelser for hverandre. De velger å gifte seg med hverandre igjen, med Annie og Hallie som brudepiker. Filmen ender med at Martin frir til Chessy, og de planlegger også giftermål.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Lindsay Lohan som Hallie Parker og Annie James. Elleve år gamle tvillingsøstre som ble separert kort tid etter fødselen. Etter foreldrenes skilsmisse, ble de oppdratt hver for seg uten kunnskap om hverandres eksistens, før de tilfeldigvis møter hverandre på sommerleir.
  • Dennis Quaid som Nicholas "Nick" Parker. Far til Annie og Hallie far. En velstående eier av en vingård.
  • Natasha Richardson som Elizabeth "Liz" James. Mor til Annie og Hallie, og en berømt britisk brudekjole-designer.
  • Elaine Hendrix som Meredith Blake. 26 år gammel kvinne som hater barn, somønsker å gifte seg med Nick for pengene hans.
  • Lisa Ann Walter som Chessy. Nicks husholderske, og Hallies barnepike.
  • Simon Kunz som Martin. Butler ansatt hos Elisabeth, og som blir forelsket i Chessy.
  • Ronnie Stevens som Charles James. Elizabeth's velstående far, og bestefar til Annie and Hallie.
  • Joanna Barnes som Vicki Blake. Meredith's mor.
  • J. Patrick McCormack som Les Blake, Meredith's far.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]