Hopp til innhold

Fordekt operasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En fordekt operasjon er en militær operasjon som har til hensikt å skjule identiteten til (eller tillate sannsynlig fornektelse av) sponsor[1] og har til hensikt å lage en politisk kraft som kan ha implikasjoner i det militære, etterretning eller lovhåndterende arenaer—som påvirker enten den interne befolkningen i et land eller enkeltpersoner utenfor landet.

Fordekte operasjoner har som mål å i hemmelighet oppfylle sine oppdrag uten at noen vet hvem som sponset eller gjennomførte operasjonen, eller i noen tilfeller, uten at noen vet at operasjonen har vært gjennomført.

Fordekte operasjoner og klandestine operasjoner er forskjellige.

Militær etterretning og utenrikspolitikk[rediger | rediger kilde]

Fordekte operasjoner og klandestine operasjoner er distinkte. Det amerikanske Department of Defense Ordbok av Militære og Tilhørende Begreper (Felles Publikasjon JP1-02), definerer "fordekt operasjon" som "en operasjon som er planlagt og utført for å skjule identiteten til eller tillate sannsynlig fornektelse av sponsor. En fordekt operasjon er forskjellig fra en klandestin operasjon i at det legges vekt på fortielse av identiteten til sponsor snarere enn på fortielse av drift". Denne United States Department of Defense definisjonen har blitt brukt av USA og NATO siden andre verdenskrig.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ United States Department of Defense, "DoD Dictionary of Military and Associated Terms" Arkivert 16. november 2017 hos Wayback Machine. Arkivert 11 november 2017 hos Wayback Machine

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]