Operasjon Guds vrede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Operasjon Guds vrede,[a] også kalt operasjon Bajonett,[2] var en hemmelig operasjon styrt av Israel og Mossad for å likvidere personer de mente var involvert i Münchenmassakren i 1972.

Målet inkluderte medlemmer av den palestinske militante gruppen Svart september, som var ansvarlig for München-angrepene, og medlemmer av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) tiltalt for å være involvert.[3] Autorisert til å begynne av Israels statsminister, Golda Meir, høsten 1972, kan operasjonen ha fortsatt i over 20 år.[4]

Operasjonen ledet blant annet til den såkalte Lillehammer-saken i 1973, og operasjon Spring of Youth.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ hebraisk: מבצע זעם האל, Mivtza Za'am Ha'el[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifølge BBC var dette navnet en oppfinnelse av senere skribenter, og ble mest sannsynlig ikke brukt av Mossad selv.
  2. ^ Munich: Operation Bayonet, BBC, 16. januar 2006. Besøkt 17. august 2006.
  3. ^ Det er mye debatt om hvordan Svart september, Fatah, Folkefronten for Palestinas frigjøring og PLO var forbundet. Basert på bøker av Salah Khalaf, som ledet Svar september, og Abu Daoud, som hjalp til med planleggingen av München, Svart september var en sidegren av Fatah, samtidig så inkluderer den også medlemmer fra forskjellige andre grupper. På den tiden hadde Fatah kontroll over PLO [1].
  4. ^ Veteraner av Mossad har sagt anonymt at det ikke var noen grunn til å innstille kampanjen før i 1993, når Oslo-avtalen ble signert. [2].