Folksonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Folksomoni[1] er et system for klassifisering eller kategorisering av nettbaserte informasjonsressurser. Brukerne merker informasjonen på en slik måte som faller naturlig for dem, uten å være styrt av et rigid klassifiseringssystem som en forhåndsdefinert taksonomi. Opprinnelige var dette et klassifiseringsystem for å lette gjenfinning av egen informasjon, men ble etterhvert en stor suksess for merking av informasjon i sosiale medier. Del.icio.us var det første nettstedet med sosial bokmerking, grunnlagt i 2003. Begrepet, som er sammensatt av folk og taksonomi ble introdusert av Thomas Vander Wal i 2004. En typisk måte å visualiere resultatet av sosial merking av informasjon er ved bruk av emneskyer som den relative størrelse indikerer frekvensen på merkingen.

Fordelene med folksonomi er brukernes muligheter til å bruke eget språk og begreper. Det er dessuten en lite ressurskrevende form for klassifisering ettersom det gjøres frivillig av vanlige brukere. Svakhetene med folksonomi er mangelen på styrt vokabular og bruk av misvisende søkeord og feilstavinger [2].

Eksempler på folksonomi[rediger | rediger kilde]

Tag cloud of open ended responses to "What is the single biggest obstacle that you face in making an important contribution to Wikipedia?"

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folksonomy :: vanderwal.net». vanderwal.net. Besøkt 30. november 2015. 
  2. ^ Peters, Isabella; Stock, Wolfgang G. (1. januar 2007). «Folksonomy and information retrieval». Proceedings of the American Society for Information Science and Technology. 1 (engelsk). 44: 1–28. ISSN 1550-8390. doi:10.1002/meet.1450440226. Besøkt 23. november 2017.