Folkeakademiet Innlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Folkeakademiet Innlandet (tidligere Folkeakademiet Oppland-Hedmark, etablert 1995) er en norsk ideell organisasjon, med det mål å bidra til enkeltindividets vekst gjennom kunnskap og kulturopplevelser. Folkeakademiet Oppland-Hedmark er et distriktsledd i Folkeakademienes Landsforbund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forløperen for Folkeakademiene var Arbeiderakademier. I 1895 ble Ringsaker Arbeiderakademi i Hedmark stiftet, som det første akademiet i landet som ikke lå i en by. Senere, 1. oktober 1898, fikk Oppland sitt første akademi, Lillehammer Foredragsforening for arbeidere. I årsberetningen til Lillehammer folkeakademi 1911-12 leser vi at det ble holdt 22 foredrag. Videre siteres: Gjennomsnittlig tilhører antal har været 186, hvorav halvdelen antas at tilhøre arbeiderklassen”.

Da Stortinget drøftet arbeiderakademiene i 1898, anbefalte Stortingspresident Carl Berner at akademiene samarbeidet seg imellom og med administrasjonen, for å få gode foredragsholdere til å dra på turné. Samme året sendte formannen i Hamar Forelæsningsforening (etblert 1893), rektor Carl Willoch Ludvig Horn, ut en innbydelse til alle akademier omkring Mjøsa om å la seg representere på et møte i Hamar for å danne en sammenslutning. Det første året var 10 akademier tilsluttet.

I 1918 stiftet 5 akademier på Vest-Oppland et forbund med rektor Haug som formann og lærer P. Brudevold som sekretær. Aktiviteten i akademiene var minimal i årene fra 1. verdenskrig og fram til etter 2. verdenskrig. Da fjernsynet kom på 1960-tallet, dabbet aktiviteten av igjen, fram til slutten av 1960-tallet. Da tok Knut Korsæth fatt i folkeakademiarbeidet. Fra 1971 var en del akademier virksomme, og flere kom til hvert år.

Fra 1972 til 1975 ble distriktssammenslutningen Folkeakademiet Oppland dannet med Ragnhild Magerøy som formann og Nachman Kahan som sekretær. Sammenslutningen fikk driftstilskudd fra Oppland fylke på kr. 3000,- Fra 1975 var Bjørg S. Deinboll formann et par år, med Inger Gåthaug som sekretær. Oppland hadde da 15 folkeakademier. Deretter lå arbeidet “brakk” til Folkeakademiet Lillehammer ble reorganisert i 1981 med Kari Korsæth som formann. Kari Korsæth var formann fram til 1993, da overtok Hans Vold Vikersveen som styreleder. Aktiviteten i distriktet var stor og god.

I 1995 ble Folkeakademiet Oppland og Folkeakademiet Hedmark slått sammen, og navnet ble da Folkeakademiet Oppland- Hedmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Årsberetningen til Lillehammer folkeakademi 1911-12
  • Folkeakademienes Landsforbund: "Festskrift for Folkeakademienes Landsforbund 100 år 2005"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

http://folkeakademiet.no/index.php?pageID=134&page=opplend-hedmerk Arkivert 26. februar 2014 hos Wayback Machine.