Hopp til innhold

Fokker D.XXI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fokker D.XXI
Informasjon
RolleJagerfly
ProdusentFokker
Designet avErich Schatzki
Første flyvning27. mars 1936
StatusPensjonert
Brukt avKoninklijke Luchtmacht
Hærens Flyvertropper
Suomen ilmavoimat

Fokker D.XXI var et nederlandsk etseters jagerfly utviklet i 1935 for bruk av Det kongelige nederlandske-østindiske hærs flyvåpen (Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, ML-KNIL). Derfor ble det utviklet som et billig, lite, men hardført jagerfly, som hadde respektabel yteevne for sin tid. Det ble vraket av ML-KNIL, men i stedet benyttet av Luchtvaartafdeling (den nederlandske hærs flyavdeling) og av Suomen ilmavoimat (Finlands flyvåpen) under andre verdenskrig.

Utvikling

[rediger | rediger kilde]

Fokker D.XXI var en monoplan med konstruksjon i tre, seilduk og metall. Den fulgte noen av Fokkers standard design, da den hadde vinger av tre og et fast understell. Inntil da hadde Luchtvaartafdelings jagerfly bestått av foreldede biplanfly med åpne førerkabiner. Flyet viste seg å være et svært robust fly i stand til å oppnå en hastighet på 700 km/t i styrtdykk.

Operativ tjeneste

[rediger | rediger kilde]
Finske Fokkere i Fortsettelseskrigen

I 1936 ble et par eksemplarer brukt av den andre spanske republikken under den spanske borgerkrigen. Selv om at ML-KNILs bestilling ble kansellert, bestilte Luchtvaartafdeeling (Den nederlandske hærs flyavdeling) 36 eksemplarer, som ble levert i løpet av 1930-tallet. Disse ble brukt i kamp mot tyskernes Luftwaffe under invasjonen av Nederland i 1940. Selv om at Fokker D.XXI var langsommere og lettere bevæpnet enn tyskernes Messerschmitt Bf 109 ytet den overraskende godt i luftkamper på grunn av dens manøvrerbarhet. Men da Luftwaffe var overlegne i både kamperfaring og størrelse ble de fleste av Nederlands Fokker D.XXI jagerfly ødelagt, og skjebnen til de få som ble erobret etter at felttoget endte den 15. mai er ukjent.

Fokker D.XXI ytet bedre og over mye lengre tid i det finske flyvåpenet under vinterkrigen. Finland hadde på 1930-tallet bestilt 7 eksemplarer og kjøpt rettigheter til lisensproduksjon, og finnene hadde produsert 90 eksemplarer. Flyene var jevnbyrdig motstanderne fra det sovjetiske flyvåpenet, og dens radialmotor og faste understell gjorde at Fokker D.XXI var meget velegnet for finske forhold. Men i løpet av krigen ble bevæpningen for lett i forhold til de mer moderne sovjetiske jagerflyene. Det var planer om å oppgradere bevæpningen med to 20 mm kanoner, men kun et fly ble utrustet etter denne planen. Under fortsettelseskrigen (1941–44) bygget Finlands statlige flyfabrikk (Valtion Lentokonetehdas, VL) omkring femti D.XXI med svensk-byggede Pratt & Whitney R-1535 Twin Wasp Junior motorer fordi de opprinnelige Bristol Mercury-motorene var mangelvare. Disse kan bli identifisert blant annet ved sine lengre førerkabinglass.

Danmark kjøpte flyet i slutningen av 1930-tallet, da de fleste av flyene i det hollandske flyvåpenet var foreldede. De danske flyene var uten bemaling og fremstod i bar aluminium inntil sommeren 1939. Derefter ble de kamuflasjemalt i grønt og sandfarge på oversiden og lysegrått på undersiden. Alle flyene tilhørte 2. Eskadrille under Jydske Flyverafdeling, men var fast stasjonert i Værløselejren ved København. Alle de danske flyene ble ødelagt 9. april 1940 under Operasjon Weserübung.

Nederlands flagg Nederland

  • Luchtvaartafdeling mottok 36 eksemplarer.

Finland Finland

  • Suomen ilmavoimat mottok 7 eksemplarer og bygget 90 under lisens.

Danmarks flagg Danmark

  • Hærens Flyvertropper mottok 7 eksemplarer og bygget 15 under lisens.

Den andre spanske republikken Den andre spanske republikken

  • Noen få eksemplarer ble bygget på Carmoli-fabrikken inntil den ble erobret av nasjonalistene.

Nazi-Tysklands flagg Tyskland

  • Luftwaffe brukte et ukjent antall erobrede hollandske jagerfly.

Spesifikasjoner

[rediger | rediger kilde]
Fokker D.XXI
Tekniske data
Mannskap 1 pilot
Lengde 8,2 m
Vingespenn 11 m
Høyde 2,95 m
Vekt (uten last) 1 594 kg
Vekt (med last) 1 970 kg
Motor En En 830 hk Bristol Mercury VIII, 9-sylindret luftkjølt radialmotor
Ytelser
Maksimal hastighet 418 km/t
Rekkevidde 930 km
Marsjhøyde 9 350 m
Klatrefart 6 000 m på 7 min. og 30 sek.
Bevæpning
Hovedbevæpning Fire 7,92 mm FN Browning M36 maskingeværer

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]