Flor Contemplacion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flor Contemplacion (født i januar 1953 i San Pablo City i LagunaFilippinene, henrettet 17. mars 1995 i Singapore) var en filippinsk hushjelp som arbeidet i Singapore, og ble henrettet for mord. Henrettelsen førte til flere års forstyrreler i forholdet mellom Filippinene og Singapore.

Henrettelsen[rediger | rediger kilde]

Den 4. mai 1991 ble den filippinske hushjelpen Delia Mamaril Maga (født 6. oktober 1955 i Tarlac) funnet kvelt ihjel i Singapore, og det fireårige barnet hun passet, Nicholas Huang, ble funnet druknet. Skjønt Nicholas' far ikke kunne identifisere noen mistenkt, fikk politiet informasjon om Flor Contemplacion gjennom Magas dagbok. Politiet forhørte Flor, som tilstod mordet på Maga og barnet. Hun stod fast ved tilståelsen, og Filippinenes ambassade i Singapore anså at hennes tilståelse var troverdig. Hun ble dømt til døden ved hengning, men ingen medisinsk undersøkelse var blitt gjennomført. Forsvarsadvokaten forklarte at hun led av en uvanlig form av epilepsi på tiden for mordene, mens etterforskningen mente at hun bare hadde mild migrene den dagen. De medisinske forklaringene ble sett bort fra, og hun ble funnet skyldig og ble dømt til døden.

Straks før henrettelsen forklarte to filippinske vitner at Huangs far beskyldte henne for mordene, men at han selv drepte Maga etter at hans sønn hadde druknet ved en ulykkeshendelse.[trenger referanse] Sønnen var epileptisk og fikk et anfall i badekaret, noe Maga ikke visste.[trenger referanse] Domstolen i Singapore avslo vitnemålet, og avrettelsen ble gjennomført i Changi Women’s Prison and Drug Rehabilitation Centre ved hengning til tross for at Filippinenes president Fidel Ramos bad Singapores regjering om å avbryte den.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Filippinenes president kalte Flor Contemplacion for en heltinne. Hans hustru Amelita Ramos kom for å hente likkisten på Ninoy Aquino internasjonale lufthavn i Manila. Presidenten sendte en blomsterkrans till Flors begravelsesgudstjeneste, og tilbød økonomisk hjelp til hennes barn, som hadde vært avhengig av sin mors innkomster som hushjelp. Mange filippinere trodde at Flor var uskyldig eller utførte drapet men led av psykisk sykdom.[trenger referanse] De skylte på Singapores regjering, men også at Filippinenes regjering ikke gjorde tilstrekkelig meget. Filippinenes ambassade fikk fremforalt utstå sterk kritikk for å ikke ha sendt en representant til rettssaken for å følge med. Alex Boncayao Brigade, en kommunistisk terroristgruppe i Filippinene, truet med å angripe statstjenestemenn fra både Singapore og Filippinene. Den katolske kirke fordømte henrettelsen.

Uansett hvor skyldig hun eventuelt var, tok mange opp henne som et rop mot de inhumane, miserable og utnyttende forhold som mange filippinske hushjelper fikk utstå.[trenger referanse] Filmen The Flor Contemplacion Story ble innspilt på Filippinen og handler om hvordan disse hushjelpene behandles. Den fikk utmerkelsen beste filmFilmfestivalen i Kairo. Raseriet fortsatte noen måneder senere i et lignende tilfelle med Sarah Balabagan i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater,[trenger referanse] som imidlertid ikke ble henrettet.

Forholdene mellom Singapore og Filippinene var i årevis heller kalde. President Ramos hjemkalte landets ambassadør i Singapore, og mange bilaterale utbytter mellom landene opphørte.

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Regional Briefing Philippines: Death Threat (23. mars 1995). Far Eastern Economic Review, side 13.
 • Rose-Coloured Glasses (30. mars 1995). Far Eastern Economic Review, side 12.
 • Manila Justice: Executed Filipina Hailed as Hero (30. mars 1995). Far Eastern Economic Review, side 5.
 • Regional Briefing Philippines: Autopsy Conflict (13. april 1995). Far Eastern Economic Review, side 13.
 • Regional Briefing Philippines: Singapore Reopens Case (20. april 1995). Far Eastern Economic Review, side 13.
 • The Fight For Flor (24. mars 1995). Asiaweek, side 27.
 • The Furor Over Flor (31. mars 1995). Asiaweek, sidan 36.
 • Beyond the Rage: Lessons from the Case of Flor Contemplacion (7. april 1995). Asiaweek, side 17.
 • The Fallout From Flor: A President's Political Worries Over a Hanged Maid (7. april 1995). Asiaweek, side 30.
 • Savage Blows (14. april 1995). Asiaweek, side 33.
 • More Fallout From Flor (28. april 1995). Asiaweek, side 34.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]