Flexiplate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fleksiplater for innspilling.
Fra magasinet Interface Age, mai 1977.

Flexiplate (av latin: flexibilis = fleksibel, bøyelig) er en grammofonplate laget av myk plast. Den var billigere enn den harde plasten som ble brukt til vanlige singelplater, og hadde som regel bare riller på den ene siden, mens den andre var blank.

Flexiplater var gjerne brukt til reklameformål eller som vedlegg til ukeblader og ulike spesialmagasiner. De kom i alle mulige farger. Kvaliteten var dårligere enn på ordinære singelplater av hard plast, noe som var merkbart når slike ble tatt i bruk til musikkformål. Dessuten var hastigheten lavere, som på LP-plater 33 r.pm., og på enkelte taleplater helt ned i 16 r.p.m. Enkelte platespillere hadde nemlig hele fire hastighetsvalg; 16, 33, 45 og 78 r.p.m.

En av de største ulempene med flexiplast-plater er at de sliter mer på stiften enn vanlige grammofonplater.

Flexiplast montert på kartongkort[rediger | rediger kilde]

En variant av flexiplatene er den tynne plastskiva som ble montert på kartongkort, og som i Norge ble svært populære som julekort på 1960-tallet. Det ble brukt gjennomsiktig plast slik at en kunne se billedmotivet gjennom platerillene, som en slags forløper for billedplatene som ble så populære som spesialutgivelser på ordinære singler og LP-plater omkring 1980.

Eksempler på plateutgivelser på flexiplast[rediger | rediger kilde]

Vi finner flere eksempler på bruk av flexiplast som barneplater tidlig på 1960-tallet, foruten i ukebladet Hjemmets musikkonkurranse (hvor All I Want med Kirsti Sparboe og The Vanguards ble kåret som lesernes favoritt), The Pussycats’ spesialsingel for POP-Revyen, eller i magasinet Guitar Player Magazine, som, selv lenge etter at CD-en var tatt i bruk på 1980-tallet, fortsatte å legge ved flexiplater med musikkeksempler til sine utgivelser. I 1982 utga Capitol Records tre Beatles-flexisingler. Disse ble i en kort periode delt ut til kunder i utvalgte forretninger som kjøpte Beatlesplater.

  • Rød flexisingel: All My Loving / You've Got To Hide Your Love Away
  • Hvit flexisingel: Rocky Roccoon / Why Don't We Do It In The Road
  • Blå flexisingel: Magical Mystery Tour / Here Comes The Sun

Fra omkring 1990 har CD og DVD vært enerådende både i reklameøyemed og som vedlegg til magasiner.

Flexisingler[rediger | rediger kilde]

  • 1. Kirsti Sparboe og The Vanguards: All I Want/2. Kirsti Sparboe og Kjell Karlsens orkester: Hvem har sagt jeg savner deg. 3. Vals. Hjemmets ønskeplate 1966. Sonoprint AB Norge. NCB
  • The Pussycats: Smile at Me. Poppy Sound (1967)
  • John Lennon: Let's Talk. Beatles Fan Records. Sonopresse Int. Rotterdam APPLE BFR003 (1983)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]