Flash Crash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Flash Crash var et amerikansk børskrakk den 6. mai 2010 med en umiddelbar opphenting. Det var den nest største poengsving, 1010.14 poeng, og den største en-dags poengnedgang, 998,5 poeng, på intradag basis i Dow Jones Industrial Average historie.

De første rapportene indikerte at hendelsen kan ha blitt utløst av en "Fat Finger Trade" ("Pølsefinger-handel"), en utilsiktet stor salgsordre for aksjer i Procter & Gamble, som igjen utløste massive algoritmiske handels-ordre om å dumpe aksjer. Enkelte analytikere var skeptiske til denne hypotesen, og antydet at bevisst markedsmanipulasjon kunne ligge bak. Andre har sagt det kan ha vært knyttet til korte posisjoner, i form av salgsopsjoner på S & P 500 rett før ulykken, eller en bevegelse i kursen for US Dollar mot japanske Yen.

Årsaken til fallet forble ukjent, men etterforskere fokuserte på en rekke mulige årsaker, inkludert en gjensid påvirkning mellom data-automatiserte handler, eller muligens en menneskelig feil gjort av aksjemeglere. Innen helgen hadde regulatorer avvist muligheten for menneskelig feil og fokusert på automatiserte handler. Andre spekulerer i at en "intermarket sweep order" (en ordre som skal begrenses til ett marked) kan ha spilt en rolle i å utløse ulykken. Den 11. mai antydet The Wall Street Journal at et stort kjøp av salgsopsjoner av hedgefondet Universa Investments kort tid før ulykken kan ha vært blant de viktigste årsakene.

14. mai dukket det opp rapporter som tyder på at hendelsen kan ha blitt utløst av en enkelt salg på 75.000 "e-mini" kontrakter til en verdi på rundt $ 4 milliarder av Kansas-firmaet "Waddell & Reed" på Chicago Mercantile Exchange.