Fløyelsvier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fløyelsvier
Nomenklatur
Salix ×dasyclados
Wimm.
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamilieVierfamilien
SlektVierslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Fløyelsvier (vitenskapelig navn: Salix ×dasyclados) er et løvtre og en høyreist eller mere rund busk av pilefamilien (vierfamilien) av 2–7 meters høyde. Arten likner kurvpil, men når kvistene blir eldre skifter de til nesten svart farge. Den er svært sjelden hos oss, nesten bare dyrket eller gjenstående langs kysten opptil Sogn og Fjordane. vokser hos oss sjelden og nesten bare på det sentrale Østlandet. Den foretrekker fuktig sandjord og strender.

Grenene er lys brun av farge og lange, jevnt tynne. Eldre kvister derimot blir nesten svarte og har myke hår. Den har bredere, mer hengende, smalt elliptiske og 10–18 cm lange blader som er bølget i lengderetningen. Bladet er 2–3 cm bredt, kan være litt bøyd ytterst mot spissen, og er på undersiden blågrønt og noe hårete. Bladstilken er 1–2 cm lang. Det er 15–28 par sidenerver på bladet. Raklene har brune skjell og inntil 7 mm lang kapsel som er grønn, men grålodden. Arret er utbøyd og spaltet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fløyelsvier vokser i Nord-Europa og er i Norden sjelden og stort sett plantet på det sentrale Østlandet, på Sørlandet og langs kysten opp til Stadtlandet. Den finnes også spredt i hager og parker i Sør-Sverige, rundt Helsingfors, og i hele Danmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]