Fjord Base

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjord Base på Botnaneset åpnet i 1985, og er Norges største forsyningsbase for oljeindustri. Fjord Base ligger på Botnaneset i Flora kommune som er helt vest i Sunnfjord. Det er etablert 65 forskjellige selskap på Fjord Base, og basen har rundt 500 årsverk. Fjord Base er utgangsporten for leteboring og drift av oljefelter i nordlige del av Nordsjøen. Basen er utgangspunkt for Statoil sin forsyningsaktivitet til 29 installasjoner i Nordsjøen. De største leveransene går til Snorre, Tordis, Vigdis og Visund, Gullfaks, Statfjord og Veslefrikk. Statoil har lagt sin sentralhavn (Europalager) for rør til Fjord Base, en stor administrativ avdeling knyttet til Statoil Forpleining, og Statoil Norges avdeling Sogn og Fjordane.

Flyfoto over Fjord Base. Her ser vi tydelig det nye arealet til Fjord Base. Arealet skal være klart ila. 2018, hvor blant annet PGS Geophysical kommer til å etablere seg. Foto: Karen Nilsen

Spekteret av bedrifter på Fjord Base er stort med skipshandel, forpleiningstjenester, spedisjon, fortolling og klarering, containerutleie og avfallsmottak. Du finner også selskap innen stål- og sveisearbeid, husbygging, maling og sandblåsing, maskin- og rørarbeid, elektroinstallasjon og service, kontroll og sertifisering av løfte- og transportutstyr, bunkers, gassolje, boreslamolje, smøroljeprodukter og agent for riggoperasjoner. Særlig er det mange kompetansebedrifter innen rørbehandling på Fjord Base.

Fjord Base har en moderne og effektiv havneterminal for base-til-base-transport, kystfart og utenriksfart. Det er tilgjengelig moderne og effektivt laste- og losseutstyr, inkludert Ro-ro-anlegg. Gode havneforhold, 24 timers service, 2.000 skipsanløp i året, samt opprustning av riksveinettet, gjør Fjord Base til naturlig innfallsport og utskipingssted for gods til og fra Sogn og Fjordane. Fjord Base AS er eiendomsselskapet som har ansvar for utbygging av baseområdet med utleiebygg / – areal, kaier og tekniske anlegg, og inngår leieavtaler for disse fasilitetene med selskap som ønsker å etablere seg på baseområdet.

Det er tilgjengelig moderne og effektivt laste – og losseutstyr og service hele døgnet utført av driftselskapet Saga Fjordbase AS. Gode havneforhold og kaianlegg med over 2000 skipsanløp i året, samt direkte tilknytning til riksveg 5, gjør Fjord Base til en naturlig innfallsport og utskipningssted for gods til og fra Sogn og Fjordane.

Bedriften Saga Fjordbase er operatør på basen og utfører pakking, merking og forsendelse, transport og løft på basen, lasting og lossing av fartøy, verksted for tyngre maskiner, OCTG håndtering og lager, inne- og utelager, spedisjon, sjøtransport, vei- og lufttransport.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den største «leietakeren» på oljebasen var Saga Petroleum[1], som siden 1975 hadde prøveboring utenfor kysten, og et lite kontor i Florø. Både Saga, Amoco og Gulf fikk prøvebore utenfor Fjordane-kysten på vilkår av at de brukte Florø som base. I 1985 fikk en industrigruppe med INC Gruppen i føringen en avtale om drift av Fjord Base for 10 år. INC Gruppen overtok etterhvert hele basen. Den største aktiviteten ved basen skaper Snorrefeltet som Saga Petroleum - fra 1999 Norsk Hydro, og senere Statoil Hydro - driver rett vest for Florø. I år 2001 var Statoil det eneste oljeselskapet som opererer fra Fjord Base, som er en Euro-havn for lossing og videre distribusjon av rør til oljeindustrien. I 2010 åpnet Statoil ett av de største logistikksenterne for rør i Europa på Fjord Base. Senteret forsyner Tampen-feltet pluss Brage, Troll og Oseberg med rør. Til sammen 900.000 tonn utstyr går ut og inn av basen i året. Aktiviteten til Statoil genererte i 2010 rundt 400 arbeidsplasser i Florø.

I 2015 kunngjorde Statoil at de ikke lenger ville drive med rørhåndtering og lagerdrift i Florø. Dette førte til nedskjæring i tal tilsette fra 1. juli 2015.

Fra starten tidlig på 1980-tallet til idag er det gjort store utbygginger av arealer, bygninger og infrastruktur slik at utbygd/planert areal nå er 700 mål. Det pågår et omfattende arbeid med videre utvidelser av basen.

INC Gruppen[rediger | rediger kilde]

INC Gruppen ble etablert da Per Arvid Nødseth og Oddgeir Igland i 1985 forente sine krefter for å bli leverandører til oljeindustrien. I dag består gruppen av 13 bedrifter med 300 ansatte. Per Arvid Nødseth startet og drev NBN Elektro fra sommeren 1979 og Oddgeir Igland overtok ved management takeover West Industri Service AS januar 1981.

Størrelser på Fjord Base[rediger | rediger kilde]

Disponibelt areal: 728 000 m²[2]

Planert utleieareal: 575 000 m²

Veier, kaier og fellesareal: 102 000 m²

Bygninger, kontor, lager m.m: 51 300 m²

Kaianlegg: 600 m

Ro-ro kai: 600 m

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. https://www.incgruppen.no/