Fjellduk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vinterbivuakk med vindsekk og sovepose.

En fjellduk eller vindsekk er en vindtett (og ofte vanntett) overtrekkspose brukt til klatring, tur- og friluftsliv, særlig til å lage bivuakk. Den brukes ofte utenpå en sovepose for å gi beskyttelse mot smuss, fuktighet og varmetap på grunn av vind.[1] Den kan også brukes til å gå inni på korte stopp slik at man unngår å miste kroppsvarme i vinden.

Norske produsenter og merker av fjellduker har ofte benyttet dyrenavn for produktene sine. Eksempler på dette er «Jervenduken» og Mammut sin «Grevling».

Kondens[rediger | rediger kilde]

Menneskekroppen avgir kondens (vanndamp) når man sover og i resten av døgnet forøvrig. Enkle fjellduker er laget av vanntette plastmaterialer (ofte polyuretan) som ikke puster, hvilket har ulempen at innsiden av fjellduken og dermed soveposen blir våt etter lengre tids bruk. Denne prosessen går raskere når det er lav temperatur utendørs. PU-belagte fjellduker er derfor mindre egnet til bruk på vinterhalvåret, spesielt når man skal overnatte ute flere netter på rad. Det bør isåfall være muligheter for å lufte og tørke soveposen på dagtid.

Fjellduker av dyrere materialer kan ha en membran som til en viss grad slipper gjennom vanndamp (for eksempel Gore-Tex), men samtidig til en viss grad begrenser inntrengning av vann fra utsiden. Det kan likevel være nødvendig med lufting av soveposen ved overnatting flere netter på rad.

Myggnetting[rediger | rediger kilde]

Noen fjellduker har innebygd myggnetting for å kunne gi total beskyttelse mot insekter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]