Hopp til innhold

Sovepose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Person i sovepose

Sovepose er en pose laget av tekstil til å sove i.

Soveposer blir spesielt brukt ved overnattinger i telt, men kan også brukes i åpen natur eller i seng, istedenfor sengetøy. Soveposene er polstret, og gir beskyttelse mot kulde, ideelt ved overnatting ute i kalde strøk. Noen soveposer med glidelås kan åpnes fullstendig til et teppe; disse kalles i Norge for teppeposer.

Temperaturmerking[rediger | rediger kilde]

Soveposer deles ofte inn i tresesong- (vår, sommer, høst) og helårsposer.

Soveposer solgt i Europa er merket med temperaturgrenser i henhold til standarden ISO 23537-1 som ble opprettet i 2016. Denne bygde igjen på den europeiske normen EN 13537 fra 2005. Standarden angir testmetoder og at soveposer skal merkes med fire temperaturer:

  • Øvre grense, temperaturen som en «standard» voksen mann kan ha en komfortabel natts søvn i uten for mye svetting.
  • Komfortsone, et temperaturintervall basert på at en «standard» kvinne skal ha en komfortabel natts søvn.
  • Nedre grense, den laveste temperaturen en «standard» voksen mann kan ha en komfortabel natts søvn.
  • Ekstremgrense, den laveste temperaturen en «standard» voksen man skal kunne overleve. Ekstremgrensen er tiltenkt spesielle overlevelsessituasjoner, og det anbefales ikke å ligge nær denne grensen til normal bruk.

Overgangen mellom komfortsone og nedre grense blir ofte ansett som en god måte å velge ut sovepose på.[trenger referanse]

Graderingen av en sovepose indikerer den laveste temperaturen som en gjennomsnittlig person vil klare å holde seg varm. For eksempel vil en «0 °C sovepose» holde en gjennomsnittlig person varm ved 0 °C, men ikke nødvendigvis på en komfortabel måte.

Oppbevaring[rediger | rediger kilde]

Ved langtidslagring bør soveposer lagres tørt og luftig. De bør ikke lagres sammenpresset for å hindre at fyllet blir komprimert og mister isolasjonsevnen sin. For eksempel kan soveposer lagres hengende etter kroker på et tørt sted.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Proper Sleeping Bag Storage Is Important - And Easy». The Camping Family. Besøkt 27. juli 2023. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]