Fitzroyaslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fitzroya,
Patagoniasypress
Fitzroya cupressoides
Fitzroya cupressoides
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fitzroya
Norsk(e) navn: Fitzroyaslekten, Fitzroya
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
IUCNs rødliste:
sterkt truet
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Chile
Arter:

Fitzroyaslekten (latin: Fitzroya) er en slekt av nåletrær i sypressfamilien. Den har bare én kjent art – Patagoniasypress eller Fitzroya cupressoides – som vokser i Andesfjellene i det sørlige Chile og i tilstøtende områder av Argentina.

Arten er et inntil 60 meter høyt (20 m i parker i Europa) og massivt, tett bartre med oppreiste grener. Barken rødbrun med løftede strimler. Bladene er skjellaktige og 2-6 mm korte, og er plassert tre og tre. Tydelig hvitt stomatabånd på undersiden. Konglene er bare 2-3 mm lange, og går fra grønt til grønn-brunt under modningen gjennom den 7-8 måneders lange vekstsesongen. Konglen har to skjell og bærer bare to frø. Hannblomstene hvirgrønne. Arten er særbu med hann- og hunn-blomster på separate individer.

Arten kan trolig bli mer enn 3.600 år gammel. I nyere tid har treet vært tungt beskattet gjennom hogst, og de største treene er nå borte. Det er funnet fossiliserte varianter av treet på Tasmania. Slekten har navnet etter Robert FitzRoy, kapteinen på HMS «Beagle» under Darwins jordomseiling som ung mann.

På engelsk kalles det Alerce. Plantet ut i parker i Storbritannia siden 1849.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hill, R. S. and Whang, S. S. A new species of Fitzroya (Cupressaceae) from Oligocene sediments in north-western Tasmania, i Australian Systematic Botany 9(6), 1996, side 867-875.