First Class 8

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
First Class 8
Bilde av NOR 5858 under Færderseilasen 2001,
Bilde av NOR 5858 under Færderseilasen 2001,
Mål
Lengde over alt8,50 m
Bredde2,49 m
Dypgående0,7-1,75 m
Deplasement1400 kg
Kjølvekt520 kg jern
Ballastandel37,1 %
LYS1,16
Annet
RiggBermuda brøkdel
KonstruktørJean- Marie Finot & Jacques Fauroux
Konstruksjonsår1984
ProdusentBeneteau
Produsert i perioden–1995

First Class 8 er en lett kjølbåt. Båten benyttes primært til regattaseiling og er representert i et stort antall regattamiljøer både nasjonalt og internasjonalt. I Norge er det ca. 32 båter, hvorav 27 ligger i Oslofjorden. Båtene er organisert i en nasjonal klasseklubb Club First Class Norway – forkortet CFCN. Den norske klasseklubben har de siste årene sørget for at flest mulige av båtene blir regatta-aktive. Klasseklubben formidler salg av bruktbåter straks behovet oppstår.

Nasjonalt seiles det årlig en rankingserie som starter to uker etter påske og strekker seg til slutten av september. Rankingserien seiles stort sett i Indre Oslofjord med unntak av pokalseilasene på Hankø i juli. Totalt utgjøres rankingen av ca. 20 enkeltregattaer pr sesong. Rankingen seiles ifølge Steilene Poengsystem utviklet av N.S.F.-dommer Trygve Bernhardsen, men hvor C.F.C.N. i tillegg tillater strykninger ifølge en skala som tar hensyn til hvor mange enkeltregattaer som har blitt seilt. Pr regatta deltar vanligvis 10–20 båter.

Klassen har siden 1994 tilfredsstilt NSF sine krav til nasjonal klassebåt og første offisielle Norgesmesterskap ble arrangert i 1995. Det har foreløpig ikke forekommet tekniske protester på entype-klassereglene. Mast med salingshorn og storbom tillates kun levert fra produksjonen til Z-SPAR i Frankrike. First Class 8 har sveivekjøl og sies derfor å være enkel og komfortabel å traile bak bil (lavt tyngdepunkt).

Båttypens popularitet grunner primært i dens moderne skrogform, store seilareal (rask), enkelhet med strenge entype regler og at den er relativt billig i innkjøp og drift. Båttypen seiles av et mannskap på 4–5 personer. Båten kostet ny ca. NOK 220 000,-, mens brukte båter selges (2007) for ca. NOK 80 000,-. til NOK 100 000,-. De fleste båtene eies av konsortier på 2–5 personer. Samtidig fordeler en slik eierstruktur ansvar. Dette er viktige faktorer for klassens vekst og utvikling.

First Class 8 har blitt bygget siden 1982 som en entype regattabåt hos Benetéau i Frankrike. Totalt er det bygget i overkant av 1200 båter. Klassen har stor internasjonalt utbredelse og det finnes store FC-8 miljøer i Italia, Spania, Frankrike, Sør-Tyskland (innsjøene), Belgia, og mindre miljøer i England og Portugal. Hvert år har det blitt arrangert Europamesterskap/World Cup med 60–90 deltagende båter fra 8–9 nasjoner. I tillegg er det årlige åpne franske mesterskapet en viktig regatta med like mange startende. Det har vært norsk deltagelse i mange av de internasjonale mesterskapene.

Se også[rediger | rediger kilde]