Firkantperikum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Firkantperikum
Firkantperikum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hypericum maculatum
Norsk(e) navn: firkantkperikum,
johannesurt
Hører til: perikumfamilien,
Malpighiales,
blomsterplanter
Habitat: eng
Utbredelse: Europa, introdusert i Amerika

Firkantperikum (latin: Hypericum maculatum) er en flerårig urt i perikumslekten av perikumfamilien (Clusiaceae). Den blir 40-75 cm høy, har eggrunde og tydelige nervede små blad, og sterkt gule blomster med fem kronblad. Stilken er grønn eller brungrønn, og har noen få greiner. Et kjennetegn er svarte prikker eller streker på de gule kronbladene.

Prikkperikum i blomst i skråning nær hagemiljø, Kristiansand. Den er lett kjennelig på prikkene og strekene på kronbladene.

Firkantperikum vokser vilt i store deler Sør-Norge nord til Bodø, samt i Lofoten og spredt i Finnmark. Den går opp til 1.180 moh. på hardangervidda og 1.260 moh. i Jotunheimen.

Stengelen er oppreist og vedaktig med parvis motsatte blader. Planten blomstrer fra juli til september. Det er lett å identifisere denne planten mot den svært like prikkperikum (Hypericum perforatum). Hvis man gnir en blomst i hånden av prikkperikum, blir fingrene farget røde av hypericin. Stengelen har fire kanter, mot prikkperikums to kanter. I motsetning til firkantperikum har dessuten prikkperikum få eller ingen svarte prikker på kronbladene. Prikkperikum kan derimot ha noe svarte prikker på de godt skjulte begerbladene under kronbladet.


Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]