Firkantperikum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Firkantperikum
Nomenklatur
Hypericum maculatum
Crantz
Populærnavn
firkantperikum
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenvierordenen
Familieperikumfamilien
Slektperikumslekten
Økologi
Habitat: eng, skogkanter
Utbredelse: Europa

Firkantperikum (Hypericum maculatum) er en flerårig urt i perikumslekten av perikumfamilien (Hypericaceae). Den blir 40–70 cm høy, har eggrunde og tydelige nervede små blad, og sterkt gule blomster med fem kronblad. Stilken er grønn eller brungrønn, og har noen få greiner. Et kjennetegn er svarte prikker eller streker på de gule kronbladene.

Firkantperikum er den vanligste perikumen i Norge. Den vokser vilt i store deler av Sør-Norge og nord til Bodø, samt i Lofoten, og svært spredt i Troms og Finnmark. Den går opp til 1180 moh. på Hardangervidda og 1260 moh. i Jotunheimen.

Stengelen er oppreist og vedaktig med parvis motsatte blader. Planten blomstrer fra juli til september. Det er lett å identifisere denne planten mot den svært like prikkperikum (Hypericum perforatum). Hvis man gnir en blomst i hånden av prikkperikum, blir fingrene farget røde av hypericin. Stengelen har fire kanter, mot prikkperikums to kanter. I motsetning til firkantperikum har dessuten prikkperikum få eller ingen svarte prikker på kronbladene. Prikkperikum kan derimot ha noe svarte prikker på de godt skjulte begerbladene under kronbladet. Den sikreste måten å skille artene på er at firkantperikum har butte begerblad, mens prikkperikum har spisse.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Butte begerblad og prikkete kronblad