Thunderbolt I/O

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sammenligning av hastigheter mellom USB og Thunderbolt

Thunderbolt er en I/O-teknologi utviklet av Intel i samarbeid med Apple. Den støtter skjermer med høy oppløsning og dataoverføringer med høy ytelse gjennom én port. Den representerer et grensesnitt mellom datamaskiner, skjermer, eksterne enheter slik som platelager og underholdningseletronikk som for eksempel videokamera,[1] og har høyere hastighet, fleksibilitet enn USB. Grensesnittet erstattet i stor grad FireWire, som på samme måte som Thunderbolt var sterkt promotert av Apple, da Thunderbolt-teknologien er overlegent bedre på de samme oppgavene som FireWire kan gjøre og har ytterligere egenskaper som FireWire ikke har (kan kobles til PC-skjermer etc.).

I 2013 annonserte Intel Thunderbolt 2 med kodenavn "Falcon Ridge" som hadde båndbredde på 20 Gbit/s ved at de to 10 Gbit/s kanalene i Thunderbolt ble slått sammen.

I 2015 kom Thunderbolt 3 som igjen doblet båndbredden og tok i bruk USB-C som plugg. Thunderbolt 3 skal kunne sende nok data til to 4K skjermer på 60Hz, og USB-C tillater at opp til 100 watt energi tilføres gjennom kabelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.