Fintias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Overfallet på Leto av Tityos, A-siden på en amfora av Fintias, omkring 515 f.Kr., Louvre

Fintias var en gresk vasemaler; sammen med Eufronios og Euthymides, var han en av de viktigste representativene for Pionér-gruppen, athenske rødfigurvasemalere. Ti arbeider fra perioden mellom 525 og 510 f.Kr. som bærer hans signatur har overlevd: syv vasemalerier og tre pottemakerier.

Siden hans karriere begynte før tiden med Pionér-gruppen, ser hans malerier noe gammelmodigere ut enn de av de andre pionérene; og påvirkningen fra tidligere rødfigurmalere som Psiax eller Oltos er fremtredende. Selv under Pionérgruppeperioden fortsatte han å bruke enkelte teknikker fra svartfigurstilen, for eksempel konturer forsterket av oppskraping og svartfigurornamentale kanter. Hans malerer har blitt kalt klare, konsise og nøyaktige, men også statiske og noe stive.

Fintias' repertoar er allikevel rikt. Han tegnet hverdagsscener så som hetaerae-symposia og musikkleksjoner, men også mytologiske scener. Som de andre fremtredende medlemmene av Pionér-gruppen, skrev han ofte på sine vaser, og avbildet flere av sine kolleger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Irma Wehgartner: Phintias [2]. In: Der Neue Pauly Vol. 9 (2000), Sp. 904.