Hopp til innhold

Euthymides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Euthymides (gresk: Εὐθυμίδης) var en pottemaker og vasemaler fra Athen, i hovedsak aktiv mellom 515 og 500 f.Kr.. Han var en medlem av den greske kunstbevegelsen som senere ble kjent som "Pionérene" for deres oppdagelse av den nye dekorative stilen kjent som Rødfigurpottemakeri. Euthymides var mer minimalistisk enn andre i bevegelsen, og denne tendensen gikk ut på å tegne relativt få figurer, og bare sjelden overlappe dem. Han var beundret for sin portrettering av menneskelig bevegelse og studier av perspektivet, hans malte figurer var blant de første som viste forkortede lem.

Hans arbeider ble vanligvis inngravert "Euthymides malte meg". Euthymides var en rival av sin likemann, atheneren Eufronios, og et av hans amforakrukker er markert med det lekne hånet "Eufronios lagde aldri noe som dette".

Bare åtte vaser som er signert Euthymides har overlevet, seks signert som maler, og to som pottemaker. Hans mest kjente verk er sannsynligvis Svirebrødrene, en amfora som avbilder tre festende menn. De er antagelig berusede; én av dem drikker rett ifra et kratér, et blandekar som vanligvis er forbeholdt å blande vin og vann.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]