Finn Thrana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Finn Thrana
Født8. mars 1915
Norge Søndre Land
Død21. januar 2006 (90 år)
Norge Hole
Ektefelle Elisif Thrana
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse jurist og politiker
Parti Nasjonal Samling
NasjonalitetNorge

Finn Thrana (født 8. mars 1915 i Søndre Land, død 21. januar 2006 i Hole) var jurist og NS-politiker. Han vokste opp på gården Nerlaus.

Thrana meldte seg inn i NS etter kommunevalget i 1934 og ble i 1937 leder for partiets studentgruppe ved Universitetet i Oslo. Som jurist arbeidet han særlig med landbruksrelaterte spørsmål, både under og etter andre verdenskrig. Han deltok i etableringen av den NS-kontrollerte bondeorganisasjonen Bondesambandet og var sentral i Quisling-regjeringens lovarbeid. Han var sjef for statsrådsekreteriatet i Quislings regjering, senere som regjeringssekretær.[1]


Etter krigen ble han dømt til 15 års fengsel, men ble benådet i 1951. Deretter fikk han hjelp av Martin Smeby og Olav Meisdalshagen til nytt arbeid i Riksskattestyret, før han virket som selvstendig advokat helt frem til fylte 80 år. Han engasjerte seg deretter for å formidle et positivt syn på Nasjonal Samlings aktiviteter i okkupasjonstiden, og lot seg intervjue av både historikere og massemedia ved en rekke anledninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Statsrådssekretariatet». Riksarkivet. Besøkt 19. august 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]