Finn Jon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn Jon
FødtFinn Johan Hauger
14. mars 1939 (80 år)
Norge Vålerenga, Oslo
Beskjeftigelse Illusjonist
Nasjonalitet Norge

Finn Johan Hauger (født 14. mars 1939 på Vålerenga i Oslo) er en norsk illusjonist kjent under artistnavnet Finn Jon.

Finn Jon er en av Norges mest kjente tryllekunstnere[trenger referanse] og har hovedsakelig gjort seg bemerket i utlandet, hvor han gjennom livet har opptrådt på en rekke høyprofilerte scener.[trenger referanse] Han er dypt respektert i de innerste kretser av tryllekunstnere for sin kreativitet innen metode og presentasjon av trylling, og har revolusjonert tryllekunsten ved å finne opp teknikker for å få ting til å sveve i løse luften.[trenger referanse]

Barndom og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Finn Jon vokste opp i fattige kår på Vålerenga med sine foreldre og eldre søster. Hoveddelen av hans familie kommer fra Gudbrandsdalen. Han ble tidlig opplært til kritisk tenkning, og har gjennom hele livet forblitt ateist. Han begynte å interessere seg for trylling som seksåring.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Finn Jon er utdannet rørlegger, og har jobbet som dette i et kort tidsrom før han ble profesjonell tryllekunstner i 1964.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Finn Jon begynte som semiprofesjonell tryllekunstner i tenårene. Tidlig på 1960-tallet vant han en rekke konkurranser for tryllekunstnere og tilmodnet således som artist. I 1964 ble han tildelt 2. premie under Verdensmesterskapet i Magi i Barcelona, og han fikk da nok engasjementer til å løsrive seg fra rørleggerbransjen og satse på trylling for fullt.

I den første tiden som profesjonell trollmann jobbet han mye i Norge, og var fast inventar på jazz,- og variete-klubben Regnbuen i Oslo. I tillegg hadde han en rekke engasjementer på mindre varieteer i Nord-Europa og han turnerte mye på sirkus. Hjørnesteinsillusjonen i programmet hans var alltid "Den Svevende Sølvkule", hvor en håndballstor metallkule svevde fritt i luften rundt ham.

I 1968 fikk han fast engasjement ved Raymond Revuebar i London, en eksklusiv erotisk klubb, hvor han underholdt med klassisk manipulasjon med baller og kort samt Den Svevende Sølvkule. Han ble re-engasjert her i 1972.

På 1980,- og 1990-tallet arbeidet han i 12 år på den legendariske variete-klubben ) Crazy Horse Saloon i Paris, hvor han delte jobben som tryllekunstner med Norm Nielsen.

Fra 1995 har Finn Jon hatt regelmessig engasjement ved Tigerpalast i Frankfurt, ett av Europas siste rene variete-teatre.

I tillegg har han hatt en lang rekke kortere engasjementer ved teatre i blant annet Monte Carlo, Las Vegas og Tokyo.

Glansnumre[rediger | rediger kilde]

Finn Jon ble tidlig kjent som den moderne mester i animasjon, telekinesis og levitasjon, og det sies at han kan få ethvert objekt til å bevege seg selv eller sveve i løse luften ved tankens makt. På 1960-tallet presenterte Finn Jon alltid sin Svevende Sølvkule, en illusjon inspirert av tryllekunstneren Tobias Bamberg Okito. Rundt 1970 skapte han illusjonen Den Dansende Mikrofon, hvor Finn Jon først synger og hvor deretter mikrofonen får eget liv og danser rundt på gulvet foran ham. Fra ca. 1975 har han utført illusjonen Det Dansende Slips, hvor han låner et slips fra publikum, som han "hypnotiserer" til å bli en slange som kveiler seg over gulvet, reiser seg opp og tilslutt truer med å angripe, slik at Finn Jon må avlive slangen med pistol. Videre har Finn Jon gjort trylling med sigarer, tennisballer og såpebobler til sitt varemerke.

Oppfinnelser[rediger | rediger kilde]

Finn Jon står bak en rekke større og mindre tekniske oppfinnelser av teknikker for tryllekunstnere. Disse har vært kommersialisert, hovedsakelig av Ken Brooke i England på 1960- og 1970-tallet og Georges Proust på 1980- og 1990-tallet[1]. Blant et utall frigitte oppfinnelser nevnes: Bolt of Lightning (mutter som skrur seg av en skrue uten å berøres), Silver Stick (svevende tryllestav), The Nemo Switch Case (tankelesning), Esoteric (animert kortstokk), Loops (generelt animasjonsverktøy), Revolutionary Chop Cup (begerspillet).

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

The Dancing and Floating Cork (med Fred Kaps) (1972)

La Magie de Finn Jon (1984)

La Fil Élastique Invisible (1986)

Magie Des Bulles (1988)

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Finn Jon har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt kreative arbeid, blant annet:

Nordisk Mester i Magi 1962

Nordisk Mester i Magi 1963

Nordisk Mester i Magi 1965

Nordisk Mester i Magi 1966

2. premie i Verdensmesterskapet i Magi 1964[2]

Evig medlem i Magiske Cirkel Norge 1979

Mandrake D´Or 1992

Creative Fellowship fra Academy of Magical Arts 1995 [3]

Æresmedlem i Taikapiiri Magiske Cirkel Finland 2012

Performing Fellowship fra Academy of Magical Arts 2012 [4]

I tillegg ble han i 2012 nominert til et Special Award for Theory and Philosophy av FISM (Fédération Internationale des Sociétés Magiques).

Referanser[rediger | rediger kilde]