Find

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

find er et kommandolinjeverktøy som brukes innenfor Unix, Unix-lignende operativsystemer og enkelte andre systemer. Verktøyet søker gjennom et eller flere katalogtrær til et filsystem, lokaliserer datafiler basert på brukerdefinerte kriterier og anvender en brukerdefinert handling på hver enkelt datafil som samsvarer. De mulige søkekriterer inneholder et mønster som skal samsvare med filnavnet eller en tidsramme som skal samsvare med tiden datafilen er blitt modifisert eller aksessert. Som standard, returnerer find en liste over alle datafiler som befinner seg under den aktuelle arbeidskatalog.

Det relaterte Unix-programmet locate bruker en database med indekserte filnavn som blir hentet gjennom kommandoen find. Denne oppdateres regelmessig, typisk ved hjelp av cron, for å sørge for en raskere måte å søke gjennom hele filsystemet etter datafiler.

Programmet find ble lansert i UNIX versjon 5 i juni 1974 og var også en del av PWB/UNIX i 1977. Det ble laget av Dick Haight sammen med cpio,[1] og programmene ble laget for å brukes sammen.[2]

Syntaksen er:

$ find [-H] [-L] [-P] path... [expression]

Referanser[rediger | rediger kilde]