Finansskatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finansskatt er en fellesbetegnelse for to norske skatter som ilegges selskaper med aktivitet innenfor finansierings- og forsikringsområde: en skatt på 5% på lønnsgrunnlaget til selskapet («finansskatt på lønn») [1] og en forhøyet skatt til staten (inntektsskatt) på selskapets alminnelige inntekt[2] (per tidspunkt 25%, dvs. 3% høyere enn for ordinære skattesubjekter). Finansskatt ble innført fra 1. januar 2017.

Finansskatt på lønn er fradragsberettiget for selskapet ved fastsettelse av alminnelig inntekt (i likhet med arbeidsgiveravgift).

Et selskap skal som utgangspunkt ilegges finansskatt hvis det utøver aktiviteter omfattet av næringshovedområde K «Finansierings- og forsikringsvirksomhet» i Statistisk sentralbyrås standard for næringsgruppering, anses å utøve finansielle aktiviteter.[3] Selskapet er imidlertid unntatt hvis:

  1. selskapets lønnskostnader til aktiviteter innenfor K-området er mindre enn 30% av selskapets totale lønnskostnader,[4] eller
  2. selskapets lønnskostnader til aktiviteter innenfor K-området som er avgiftspliktig er mer enn 70% av selskapets samlede lønnskostnader til aktiviteter innenfor K-området[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Folketrygdloven § 23-2 a
  2. ^ Stortingets skattevedtak 2017 § 3-3 annet ledd
  3. ^ Stortingsvedtak om fastsetting av finansskatt på lønn for 2017 § 1
  4. ^ Stortingsvedtak om fastsetting av finansskatt på lønn for 2017 § 2 første ledd
  5. ^ Stortingsvedtak om fastsetting av finansskatt på lønn for 2017 § 2 tredje ledd