Hopp til innhold

Lido di Venezia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lido og Venezialagunen.
Terminalen Lido vaporetto, sett fra lagunen.

Lido di Venezia er en 18 km lang sandbanke i Veneziabukta. Øya har omtrent 20 000 innbyggere og mange turister (hovedsakelig italienere) kommer hit om sommeren. Venezia filmfestival finner sted på Lido di Venezia hvert år i september.

Øya har tre bosetninger. Selve Lido ligger i nord og her finnes Grand Hotel de Bains, Venezia Casino og Grand Hotel Excelsior. Malamocco, ligger i midten og var lenge den enaste bosetningen. En gang bodde dogen av Venezia her. Alberoni ligger sør på øyene og her ligger Fort San Nicolo og en golfbane.

Siden av øya som vender ut mot Adriaterhavet består hovedsakelig av en sandstrand der det stort sett ligger rekke på rekke med turisthoteller. Av hoteller her finnes Excelsior og Des Bains, scener for handlingen i Thomas Manns roman Døden i Venedig. Disse strendene er private, men på nord- og sørenden av øya er det to enorme, offentlige strender.

Hjertet av øya er Gran Viale Santa Maria Elisabetta, en 700 meter lang og bred gate som går fra den ene til den andre siden av lagunen. Her ligger det hoteller, butikker og restauranter. Ved siden som vender mot lagunen finner man båter som går til Venezia og fastlandet.

I 1202, ved begynnelsen av det fjerde korstoget, ble den benyttet som leir med telt til tusenvis av korsfarere, som ble blokkert her av venetianerne da de ikke kunne betale for de venetianske skipene de trengte for transport.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]