Filmbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Filmbyen er en samlende betegnelse for en rekke filmselskaper som siden 1990-årene har hatt tilhold i den nedlagte militærleiren Avedørelejren i Hvidovre utenfor København i Danmark. Blant de selskapene som holder til i Filmbyen, er Zentropa og filmskolen Station Next. Tidligere lå også Nimbus Film, Innocent Pictures og Zeitgeist i Filmbyen. Filmbyen er også navnet på en gate som går gjennom området.

Flere deler av den tidligere militærleiren hører imidlertid ikke under Filmbyen, deriblant Cirkusmuseet samt flere andelsboligforeninger og spisesteder. Det er derfor misvisende å kalle hele militærleirområdet Filmbyen.

Filmbyen eies av Peter Aalbæk Jensen som også er daglig leder for Zentropa. Filmbyen rommer utover kontorer også studier, redigering, klipp samt en rekke administrasjonsfasiliteter til støtte for instruktører og andre filmfolks arbeide.

Filmbyen har dannet ramme om film- og tv-produksjoner som Farligt venskab (1995), Constance (1998), Pink Prison (1999), HotMen CoolBoyz (2000), All About Anna (2005), Dommeren (2005), Klovn (2005), De unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1 (2007), Forestillinger (2007) m.fl. Under innspilningen av Dear Wendy (2005) omdannet Nimbus en hel sidegate til en amerikansk småby, med butikkfasader osv. De mest celebre av Lars von Triers filmer, som Dogville (2003) med Nicole Kidman har dog blitt filmet i Trollhättan i Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]