Fiat Ritmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fiat Ritmo
ProdusentFiat
Produsert19781988
DesignerSergio Sartorelli
KlasseLiten familiebil
KarosserityperTredørs kombi
Femdørs kombi
Todørs cabriolet
Generasjoner
Forgjenger(e)Fiat 128
Efterfølger(e)Fiat Tipo
Tekniske data
Lengde3 940 millimeter
Bredde1 651 millimeter
Høyde1 400 millimeter
Motor1.1 liter
1.3 liter
1.5 liter
1.6 liter
2.0 liter
1.7 liter diesel
1.9 liter turbodiesel
Akselavstand2 445 millimeter

Fiat Ritmo er en bilmodell fra den italienske bilprodusenten Fiat som ble produsert mellom 1978 og 1988. Modellen er designet av Bertone, og ble i Storbritannia og USA solgt under navnet Fiat Strada.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fiat Ritmo var bygget på mer eller mindre samme drivverk som forgjengeren Fiat 128. Modellen var et billigere alternativ til konkurrerende modeller fra merker som Ford og Renault. I 1980 ble en dieselmotor lansert, mens det i 1981 kom en modell kalt Ritmo Super med en rekke oppgraderinger. Samme år ble den første sportslige modellen lansert, Ritmo 105TC, utstyrt med en 1.6-liters Fiat DOHC-motor med 105 hestekrefter. Noen måneder senere ble Ritmo Abarth 125TC introdusert, en modifisert 105TC med 125 hestekrefter, ventilerte bremseskiver foran, oppgradert understell og en ny girkasse fra ZF.Til året 1984 kom 130 TC hvor det var foretatt en lett facelift av karosseriet.Motoren fikk 130 hk takket være 2 doble 40mm forgassere, det være seg Dellorto, Weber eller solex.

Teknologisk sett var den største nyvinningen i forbindelse med Ritmo ikke bilen selv, men derimot produksjonen. Fiat hadde allerede lang erfaring i automatisk montering av bilmodeller, men Ritmo var den første modellen som var mer eller mindre kun bygget av roboter, noe som gav slagordet «Håndbygget av roboter». Dette gjorde bilen billigere og raskere å produsere, men samtidig fikk Ritmo et rykte for dårlig kvalitet og driftssikkerhet.

I 1982 ble modellen oppdatert, og en sedanutgave, kalt Regata, ble lansert. Året etter, i 1983, ble Ritmo Cabriolet lansert, men produksjonen ble stoppet etter bare to år på grunn av lav etterspørsel.

I 1988 rullet den siste Ritmo av samlebåndet, og ble erstattet av den mer konvensjonelle Tipo.

En spansk tvilling[rediger | rediger kilde]

Den spanske bilprodusenten Seat startet sin historie som Fiat-produsent, og bygget Fiat-biler med egne logoer frem til avtalen gikk ut i 1982. Fra 1979 til 1982 ble en spansk utgave av Ritmo, Seat Ritmo, produsert i Spania. Da avtalen gikk ut i 1982 måtte Seat endre nok deler av modellen til at Fiat ikke ville saksøke dem, og modellen ble videreutviklet til Seat Ronda, som var i produksjon frem til 1986. Før Seat ble overtatt av Volkswagen presenterte Seat en sort Ronda, hvor alle egenutviklede deler var lakkert gule, for å bevise at de fortsatt hadde rett til å bygge bilen.

Senere ble en firedørsutgave av Ritmo utviklet på samme plattform, og fikk navnet Málaga. Da Seat kort tid etter ble overtatt av Volkswagen ble alle Fiat-baserte modeller stoppet, inkludert Málaga.

Seat Ritmo
Fiat Ritmo