Ferenc Gyulay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ferenc Gyulay
Ferencz Jozsef Gyulai.jpg
Født1. sep. 1798[1][2]Rediger på Wikidata
Pest[2]Rediger på Wikidata
Død21. sep. 1868[1][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
Wien[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, offiserRediger på Wikidata
Embete BundesministerRediger på Wikidata
Far Ignác GyulayRediger på Wikidata
Nasjonalitet UngarnRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenen, 1. klasse av Sankta Annas orden, Den hvite ørns orden, 1. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, ridder av ordenen Det gylne skinn[2]Rediger på Wikidata

Ferenc Gyulay de Marosnémethi et Nádaska eller Franz von Gyulai, født 1. september 1798 i Pest, død 1. september 1868 i Wien, var en ungarsk adelsmann, østerriksk guvernør for Lombardia-Venetia og feltmarskalk under den andre italienske frigjøringskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Gyulay ble øverstkommanderende for artilleriet i 1831, generalløytnant i 1847 og felttøymester i 1849. Gyulay var i 1848 øverstkommanderende i Trieste da krigene i 1848 brøt ut, hvor han under den ungarske revolusjonen i 1848 sto på habsburgernes side. Året etter ble han krigsminister for keiser Frans Josef I av Østerrike-Ungarn, og fra 1850 var han sjef for femte armékorps og i årene 1857 til 1859 guvernør for Kongedømmet Lombardia-Venetia med sete i Milano hvor han etterfulgte Josef Radetzky.

Da den andre italienske frigjøringskrig brøt ut i 1859 ble han mot sin vilje utnevnt til øverstkommanderende for hele den østerrikske hæren med grad av feltmarskalk. Han led flere nederlag og trakk seg fra stillingen eller nederlaget i slaget ved Magenta 4. juni samme år. Han ble da kalt tilbake til Wien, mens keiser Frans Josef I tok personlig kommandoen over de østerrikske styrkene fram til det endelige nederlaget i slaget ved Solferino.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Gyulay von Maros-Németh und Nadaska, Franz (VI.) Graf (BLKÖ)[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ books.google.fr[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.cultura.regione.lombardia.it[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personDenne person- og militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.