Fem-serien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fem-serien er en serie med barne/ungdomsromaner skrevet av den engelske forfatteren Enid Blyton og den franske kvinnen Claude Voilier. Enid Blyton skrev bok nr. 1-21, og Claude Voilier skrev bok nr. 22 og 23. I Norge ble bøkene utgitt av Damm.[1] For bok nr. 1-21 er H. Baldorf Berg oppgitt som omslagsillustratør. Bøkene handler om en gruppe barn på ulike eventyr; Julian, Dick, Anne og Georgina (kalt George)- og Georges hund Timmy.

Historiene foregår i barnas skoleferier når de har reist hjem fra hver sine internatskoler de går på. Hver gang de kommer sammen igjen havner de opp i eventyr, som ofte involverer kriminelle personer eller forsvunne skatter. Noen ganger er handlingen lagt til Georges hjemsted på Kirrin i Dorset i England, ofte besøker de da den vakre Kirrinøya som George og familien hennes i Kirrinbukta eier. Husene, som Georges hjem, og andre forskjellige hus som barna besøker eller bor i, er hundrevis av år gamle og ineholder ofte hemmelige passasjer eller smuglertunneller.

I noen av bøkene slår barna leir ute på landet, drar på langtur til fots eller er på ferie sammen ulike plasser. Vanligvis oppholder de seg i hus i landsbyer som lar barna oppdage spenningen med loft og hemmelige rom, øyer, naturen og strendene i England og Wales, i tillegg til utelivet med pikniker, sykkelturer og bading.

Enid Blyton mente bare å skrive seks til åtte bøker i serien, men som følge av de høye salgstallene og den store kommersielle suksessen fortsatte hun til hun hadde skrevet 21 bøker i Fem-serien, i tillegg til et antall andre serier i tilsvarende stil, om grupper av barn som oppdaget kriminalitet på ferie på landet.[2] I slutten av 1953 hadde mer enn 6 millioner kopier blitt solgt. I dag blir mer enn 2 millioner kopier av bøkene solgt hvert år, noe som gjør dem til en av de bestselgende bokseriene for barn som noen gang er skrevet, med salg som topper 100 millioner utgaver.[3] Alle bøkene har blitt tilrettelagt for TV, men ikke i Norge, og flere bøker har blitt til film i ulike land.

Personer[rediger | rediger kilde]

De fem[rediger | rediger kilde]

  • Julian
    Julian er den eldste av de fem, fetter til George og storebror til Dick og Anne. Han er høy, sterk og intelligent så vel som omsorgsfull, ansvarsfull og snill. Tante Fanny legger ofte merke til at han er flink og pålitelig. Han er lederen for gruppen og er beskyttende overfor Anne. I den første romanen er Julian 12 år gammel.
  • Dick
    Dick har en frekk humor, men er også født pålitelig og snill. Han er like gammel som kusinen George, ett år yngre enn storebroren Julian og eldre enn søsteren hans, Anne- 11 år i den første romanen. Selv om han er tilbøyelig til å erte søsteren sin til tider, så er Dick som Julian, veldig omsorgsfull overfor Anne og gjør sitt beste med å muntre henne opp når hun blir sint. Han hadde en helterolle i Fem på skattejakt. Han bruker klokskapen sin og redder de fem i mange eventyr.
  • George
    Georgina er guttete av seg, og krever at andre kaller henne for George, og klipper håret sitt veldig kort og kler seg som guttene. Hun er smart, modig og ytterst ærlig av natur og har, som faren sin, (vitenskapsmannen Quentin Kirrin) et hissig og utålmodig temperament. Blyton avslørte til slutt at romanfiguren var basert på henne selv.[4]George har en lojal hund ved navn Timmy, som ville gjøre hva som helst for henne. Hun blir ofte irritert når noen kaller henne for sitt virkelige navn eller gjør narr av Timmy, og hun elsker når andre kaller henne George eller forveksler henne for å være en gutt. I Fem i fare, feiltolker den gamle damen Fru Jones henne for en gutt: selv om Julian hadde sagt til henne at hun var jente, glemmer hun senere dette. Når hun etter hvert slår følge med Anne på internatskolen hennes kaller også lærerne der henne for 'George'.
  • Anne
    Anne er den yngste i gruppen, og tar generelt ansvar for huspliktene på Fem sine ulike campingferier. Som den yngste, er hun mere tilbøyelig enn de andre til å bli skremt og liker egentlig ikke eventyrene så mye som de andre. Hun er 10 år gammel i den første romanen i serien. Som ei lita jente gjør, forsnakker hun seg iblant, men er like modig og nyttig som resten. Hun liker å gjøre husarbeid som planlegging, organisering og matlagning, passer på å holde stedet de bor på rent og ryddig om det er i en hule, hus, telt eller campingvogn. I Fem på smuglerjakt viser det seg at hun har klaustrofobi ettersom hun er redd for trange eller innestengte steder, som minner henne om de vonde drømmene hennes. Men eventyrene fører de fem uunngåelig inn i tunneller, ned brønner, inn i fangehull og andre avstengte steder, som beviser hvor modig hun virkelig er.
  • Timmy/Tim/Timothy
    Timmy er Georges trofaste hund. Han er veldig vennlig- modig, avhengig av og lojal mot barna og George spesielt, han gir de fysisk beskyttelse ved flere anledninger. George beundrer Timmy og tenker at han er den beste hunden i verden og blir ofte sint når noen fornærmer ham. I den første boka i serien, har George's foreldre forbudt henne å ha Timmy, og hun er tvunget til å gjemme ham hos en fiskergutt i landsbyen. Etter at Fem sitt første eventyr er over, gir foreldrene hennes etter og hun får lov til å ha ham i huset deres.

Nære venner[rediger | rediger kilde]

Fiskergutten Alf

  • Alf opptrer i de fleste bøkene hvor handlingen er lagt til Kirrin-huset eller på Kirrin-øya. I den første boka, hvor foreldrene til George forbyr henne å ha hunden, passer Alf Timmy for henne, og Timmy beundrer Alf. Alf passer også på båten til George. Unntatt i de senere bøkene ser Alf bare etter båten hennes siden hun får beholde Timmy hjemme hos seg.
  • Jo/Josephine
    Jo, smart men vill, blir med de Fem på flere eventyr mot slutten av serien. Hun er omtrentelig på samme alder som Fem-gjengen og er en guttejente som George. Foreldrene hennes jobbet i sirkus, men moren forlot henne og faren hennes kom i fengsel for tyveri. Hun beundrer Dick og synes han er best i verden. Første møtet med Jo finner sted i Fem går i fellen.
  • Joanna/Joan/Joanna/Joan
    Joanna er husholdersken i Georges hus. Hun er en veldig snill kvinne som ofte er til stede i Kirrin-huset når onkel Quentin og tante Fanny reiser et sted. Alle de fire søskenbarna er veldig nært knyttet til henne.

Familie[rediger | rediger kilde]

  • Tante Fanny|Fanny|Tante
    Fanny er Georges mor, og tanten til Dick, Julian og Anne. Hun er gift med onkel Quentin, og har, i mesteparten av bøkene i Fem-serien, i prinsippet i morsrollen til alle barna. Hun er en veldig snill og forsiktig kvinne og viser betydelig tålmodighet med mannen sin tross hans korte lunte og mangel på tankemessige tilstedeværelse.
  • Onkel Quentin|Onkel|Quentin
    Quentin er Georges far, og en verdensberømt vitenskapsmann, som blir kidnappet og holdt fanget i flere av barnas eventyr. Han innehar et brått temperament og har lite toleranse for barna i skoleferier, men er likevel en kjærlig og omsorgfull ektemann, far og onkel, og er ekstremt stolt av datteren sin. Han virker også ofte å være veldig distré, på grunn av det faktum at han finner det vanskelig å koble av fra arbeidet sitt og gå tilbake til dagliglivet. I den første boka av serien, blir det fastslått at han er broren til faren til Julian, Dick og Anne.

Omtaler av innholdet[rediger | rediger kilde]

Enid Blyton var en begavet forfatter tidlig i karrieren, og bøkene hennes er stemningsfulle, med en detaljert men idealisert presentasjon av landskapet og livet i det sørlige England. Bøkene presenterer barn som utforsker landskapet her uten foreldre til stede som noe naturlig og normalt. Bøkene er skrevet i en nostalgisk stil selv for tiden de ble skrevet på, og unngår referanser til kjente politiske hendelser eller teknologisk utvikling. Barna virker ukjent med TV og bruker nesten ikke radio til tross for at Georges far jobber med vitenskapelig arbeid som innebærer avansert teknologi.

Bøkene har blitt kritisert for å være repetive, med gjentakende bruk av hovedelementer som uvennlige og utrivelig utseende mennesker som viser seg å være kriminelle, og oppdagelser av hemmelige passasjer eller rom. Blyton skrev raskt og kunne fullføre en bok på en uke, som betydde at til forskjell fra andre bokserier fra samme periode, som Frøken Detektiv, hadde hun mulighet til å beholde kontroll på verkene sine og skrive alle historiene i en serie på egenhånd.

I nyere utgaver av bøkene er synet på kvinner mer moderne, George ønsker fortsatt å være gutt, men uttalelsen om at det korte håret hennes får henne til å se ut som en gutt er tatt ut ettersom det blir sett på som uhøflig å kreve at jenter skal ha langt hår for å se kvinnelige nok ut. Julian og Dick hjelper nå jentene med å gjøre rent i huset og vaske opp.

Flytende tidslinje[rediger | rediger kilde]

Serien bruker en flytende tidslinje; De Fem opplever en tilsynelatende udødelig ungdommelighet, og opplever en tilværelse med utallige ferier uten å synes å bli særlig eldre. Flytende tidslinje tillater en episodebasert serie uten noen endelig slutt, men går på bekostning av opplevelsen av at personene vokser opp. J. K. Rowling kommenterte om hennes Harry Potter-serie at hun fra begynnelsen ønsket å unngå det i hennes bøker: "in book four the hormones are going to kick in – I don't want him stuck in a state of permanent pre-pubescence like poor Julian in the Famous Five!"[5]

Norske titler[rediger | rediger kilde]

  1. Fem på skattejakt (Five on a Treasure Island) (1958)
  2. Fem på nye eventyr (Five Go Adventuring Again) (1958)
  3. Fem på Kirrinøya[6] (Five Run Away Together) (1958)
  4. Fem på smuglerjakt (Five Go to Smuggler's Top) (1958)
  5. Fem på tyvejakt (Five Go Off in a Caravan) (1958)
  6. Fem redder en hemmelighet (Five on Kirrin Island Again) (1959)
  7. Fem stopper spøkelsestoget (Five Go Off to Camp) (1959)
  8. Fem i knipe (Five Get into Trouble) (1959)
  9. Fem går i fellen (Five Fall into Adventure) (1959)
  10. Fem på vandring (Five on a Hike Together) (1959)
  11. Fem befrir en fange (Five Have a Wonderful Time) (1960)
  12. Fem reiser til sjøen (Five Go Down to the Sea) (1960)
  13. Fem på den mystiske heia (Five Go to Mystery Moor) (1960)
  14. Fem og kidnapperne (Five Have Plenty of Fun) (1960)
  15. Fem følger et spor (Five on a Secret Trail) (1960)
  16. Fem befrir flygerne (Five Go to Billycock Hill) (1961)
  17. Fem i fare (Five Get into a Fix) (1961)
  18. Fem gjør et funn (Five on Finniston Farm) (1961)
  19. Fem og sjørøverskatten (Five Go to Demon's Rocks) (1962)
  20. Fem løser en gåte (Five Have a Mystery to Solve) (1963)
  21. Fem møtes igjen (Five Are Together Again) (1964)
  22. Fem og smaragdene (Les Cinq sont les plus forts) (1973), skrevet av franske Claude Voilier som en videreføring av Blytons serie
  23. Fem og spionene (Les Cinq au bal des espions) (1973), skrevet av franske Claude Voilier som en videreføring av Blytons serie

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]