Feddersen & Nissen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Feddersen & Nissen er et tidligere Handelshus i Hammerfest, grunnlagt av Anders Rambech Nissen i kompaniskap med Franz Heinrich Feddersen i 1861.

Feddersen & Nissen var et handelshus i Hammerfest som gjennom menneskealdre skulle bli av stor betydning for byens liv, og mange fiskevær langs finnmarkskysten. Etter tre år ble kompaniskapet også befestet med familiebånd, idet Nissen giftet seg med Feddersens datter, Heinriche. I 1895 trådte Franz Heinrich Feddersen ut av firmaet og hans svigersønn Anders Rambech Nissen ble nå eneinnehaver, men bare tre år senere døde begge grunnleggerne med bare en ukes mellomrom. Anders Rambech Nissens sønn Franz Heinrich Feddersen Nissen fikk nå lederansvaret.

Firmaet var en stor eksportør av fisk og ishavsprodukter i landsdelen, og drev ishavsfangst med rundt 11 ishavskuter. Firmaet hadde et stort ishavsbruk på Fuglenes i Hammerfest. Firmaet utviklet seg og hadde filialer i Honningsvåg, Kjøllefjord, Dyfjord, Skjøtningberg, Gjesvær, Tufjord, Mehamn, Berlevåg og Hamningberg. Firmaet drev med både fiskeproduksjon, ishavsfangst, eksport og butikkvirksomhet.

De to sønnene Trygve Nissen og Heinrich Nissen overtok ledelsen av firmaet i 1920. Ishavsbruket på Fuglenes i Hammerfest var et innholdsrikt anlegg, og herfra ble ishavskutene utrustet for avgang fra medio mars med retur første halvdel av mai. Ishavskutene var «Wildflower» og «Sælen» 1910, «Venus», «Altenfjorden», «Drott» fra 1906, «Veiding» bygget i 1918 og innkjøpt i 1923. «Lillan», som den aller nyeste ble bygget for rederiet i 1935. Brukets arbeidsformann helt til evakueringen var bødker Rudolf J.M.Olsen. Han bodde rett ovenfor bruket og var Hammerfests sist arbeidende bødker. Under krigen ble det store anlegget med kaier og pakkhus brent og slettet med jorden. Heinrich Nissen hadde evakuert til Bjarkøy og fortsatte virksomheten delvis derfra. Dette førte til at firmaet ble delt i 1947, og Heinrich overtok ishavsrederiet unntatt ishavskuta M/S «Veiding». Broren Trygve ble i Hammerfest og fortsatte virksomhet her under eget navn, Trygve Nissen AS. Firmaet hadde etter krigen i tillegg virksomhet i Tufjord, Gjesvær, Kjøllefjord, Dyfjord og Mehamn. Krigen førte altså til oppdeling av Feddersen & Nissen og at den store ishavsflåten og ishavsbruket til Feddersen & Nissen på Fuglenes ikke ble gjenoppbygd, med dette ble flere generasjoners ishavsdrift borte fra ishavsbyen Hammerfest historie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Havet ved din stuedør, jubileumsskrift i anledning Hammerfest Handelsstandsforenings (HHF) 150-årsjubileum 1844-1994, utgitt 1994
  • Hammerfest historielags kalender 2008