De fem dårlige jomfruer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fem dårlige jomfruer
Informasjonsskilt ved «de fem dårlige jomfruer»

De fem dårlige jomfruer er det folkelige navnet på fem bautasteiner som står på fastlandssiden av Salhusstraumen, dvs. den trangeste delen av Karmsundet mellom fastlandet og Karmøy, så å si innunder Karmsund bru.

I dag er bare steinene synlig, men i 1825 var det tydelig at de sto på et gravminne. Det var en treudd; en trekantet gravhaug med innsvungne sider. Det sto en stein i hvert hjørne av haugen, og to sto i midten. Selve haugen er nå fjernet ved dyrkning, men steinene har fått stå i fred. I 1901 ble det funnet en steinsamling rett vest for og innunder de to sentrumssteinene. Den viste seg å inneholde en grav; i et åpent rom mellom steinene lå et bronsekar, viklet omhyggelig inn i never. I karet lå brente bein av en middelaldrende mann, pakket inn i et klede. Sammen med beina lå også fem bjørneklør.

Bronsekaret er et såkalt hemmoorkar, en type som er produsert på romersk område, men som er velkjent som gravurne på germansk område i Nord- og Mellom-Europa. Dette karet har vært gammelt og velbrukt da det ble satt i graven, likevel tyder det på at den døde kommer fra øverste skikt i samfunnet. Det at han ble lagt på likbålet svøpt i en bjørnefell tyder også på dette. Datering på anlegget kan settes til første halvdel av 300-tallet e.Kr..[1]

Navnet på gravminnet er utvilsomt av nyere dato. Det henspiller på beretningen i Matteus’ evangelium, om lignelsen om de fem gode og fem dårlige jomfruer. Dette er blitt satt sammen med tradisjonene om Olav den hellige til et opphavssagn:

En gang var Olav den hellige på vei nordfra til kongsgården ved Avaldsnes. Da han passerte Salhusstraumen fikk han se fem unge jenter som sto på stranden. De ropte til ham, og ville at han skulle komme i land til dem. Men kongen ropte tilbake at de kunne bare stå der i all sin skamløshet og vente til han kom. Da ble jentene til stein, og all tid siden har de stått og sett over mot Avaldsnes og ventet på kongen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «De fem dårlige jomfruer». Skilta fornminner i Rogaland. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 15.12.2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) «De fem dårlige jomfruer». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.