Faskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Faskiner i mudderflater i Tyskland
En Churchill AVRE ingeniørstridsvogn bærer et knippe faskiner over et stridsvognshinder som allerede er fylt opp med faskiner.

Faskin (fra latinsk: fascis) er et knippe eller bunt med grener eller kvister som er bundet godt sammen. En faskin er vanligvis sylinderformet, 1-2 meter lang og opp til 0,5 m i diameter.


Faskiner har hatt forskjellig anvendelse. Innen jordbruk har de vært benyttet som enkle støttemurer til å forsterke for eksempel bredden på kanaler og elver mot erosjon. De har også vært brukt for å lage midlertidige overganger over bløt jordsmon som over myrer.

Innen militæret har de vært brukt dels som splintvern, her har sandsekker overtatt, dels som oppfylling av diker, grøfter, småelver, vollgraver og panserhindere. Pionerer var ofte utstyrt med faskinkniver for å hugge skudd og kvist til faskiner.[1] Fordelen er at en kan gjøre det fremkommelig med enkle stedlige materialer. Tilsvarende kan en utnytte bunter av for eksempel plastrør eller annet materiale som er tillgjengelig.

Navnet kommer fra fasces, som er en mindre bunt sammenbundne pinner som stammer fra et maktsymbol som ble benyttet i Romerriket.[2]

Ordet danner også grunnlaget for uttrykket fascisme. En finner fasces som maktsymbol også i politiets emblem. Faskiner ble brukt som dekning av berg og steiner ved sprengning. Det var billig og effektiv måte å dekke til for utskyting av steinmasser. På midten/slutten av1950 årene begynte man å bruke (skytematter) laget av brukte bil og traktordekk og faskiner ble utfaset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fascine». Dictionary of terms in common use in the 18th century. The First Foot Guards. Besøkt 20. oktober 2015. 
  2. ^ Merriam-Webster Online Dictionary Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine.: fasces