Farlig rykte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Farlig rykte
orig. The Gunfighter
Generell informasjon
Utgivelsesår1950
Prod.landUSA
Lengde85 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHenry King
ManusforfatterWilliam Bowers
William Sellers
MusikkAlfred Newman
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Farlig rykte (originaltittel: The Gunfighter) er en amerikansk westernfilm fra 1950 regissert av Henry King med Gregory Peck i hovedrollen. Dette var Pecks andre av seks filmer med King.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En ung, hensynsløs cowboy ved navn Eddie provoserer bevisst frem en krangel mot den beryktede Jimmy Ringo, som er allment kjent som den raskeste duell-mesteren i det ville vesten. Dette gjør ham til et evig mål for alle unge skyttere som er ivrige etter å bli kjent som "mannen som skjøt Ringo" og når Eddie trekker våpenet sitt, har ikke Ringo noe annet valg enn å drepe ham. Men Eddies tre brødre ønsker hevn, og følger etter Ringo når han forlater byen. Ringo tar dem i bakhold, avvæpner dem, og reiser sin vei med hestene deres. Han ber dem reise tilbake til hjembyen deres, men i stedet følger de etter ham til fots. I den nærliggende byen Cayenne, står Ringo alene i et hjørne av en stort sett øde pub.

Men bar-eieren varsler marskalk Mark Strett, som også var en gammel venn av Ringo. Mark Strett oppfordrer Ringo til å reise sin vei, ettersom hans tilstedeværelse i byen allerede har skapt en sensasjon, og det er bare et spørsmål om tid før enda flere problemer oppstår. Ringo samtykker i å reise sin vei. Men først etter å ha snakket med sin kone, Peggy, som han ikke har sett på åtte år, og sønnen sin som han aldri har møtt. Men Strett forteller at Peggy har endret etternavnet sitt for å skjule forholdet deres, og har ingen interesse av å møte Ringo.

Ringo må deretter forholde seg til Hunt Bromley, en annen ung skytter som ønsker å gjøre seg mest mulig bemerket. Samt Jerry Marlowe, som feilaktig mener at Ringo drepte sønnen hans. En bar-jente, Molly - en annen tidligere venn - overtaler til slutt Peggy om å snakke med Ringo. Han forteller Peggy at han nå er eldre og klokere, og ønsker å legge hele fortiden sin bak seg. Ringo har til hensikt å bosette seg i California, hvor folk ikke kjenner ham, og han inviterer Peggy til å reise sammen med ham. Hun nekter, men går med på å revurdere om ett år, hvis Ringo har holdt ord og forlatt fortiden sin for godt.

Ringo møter endelig sønnen sin, selv om Ringo ikke avslører at han faktisk er guttens biologiske far. Ringo planlegger deretter å reise sin vei, men de tre hevngjerrige brødrene ligger fremdeles på lur og venter på ham. Strett og hans håndlangere forsøker å arrestere brødrene. Ringo tar farvel med Peggy og sønnen sin, men Bromley tar ham i bakhold og ønsker å drepe Ringo.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Gregory Peck.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]