Faridabad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Faridabad
Hindi: फरीदाबाद
Gate i Faridabad.
LandIndias flagg India
DelstatHaryana
DistriktFaridabad
Grunnlagt1607
Retningsnummer129
Areal2 151,00 km²
Befolkning2 193 276 (2001)
Bef.tetthet1 019,65 innb./km²
Høyde o.h.198 meter
Nettsidewww.faridabad.nic.in/
Posisjonskart
Faridabad ligger i India
Faridabad
Faridabad
Faridabad (India)
Kart
Faridabad
28°25′00″N 77°18′00″Ø

Faridabad (hindi: फरीदाबाद) er en by og et kommunestyre i distriktet Faridabad i den indiske delstaten Haryana. Det er en stor industriby med en befolkning på rundt 2 193 276 (ved folketellingen i 2001).

Byen ble grunnlagt i 1607 av Shaikh Farid, kassereren av Jahangir, med hensikt å beskytte hovedveien som gikk gjennom byen. Han bygde et fort, en tank og en moske som nå alle er i ruiner. Byen hadde også en sarai, en reisers losje, som fungerte som en siste stopp for reisende til Delhi. Senere ble denne losjeen hovedkvarteret til en pargana (en tidligere administrativ enhet på det indiske subkontinentet, hovedsakelig brukt av islamske kongerriker) som ble holdt i en jagir av herskeren av Ballabgarh. Faridabad ble det tolvte distriktet til Haryana den 15. august 1979. Administrativt er Faridabad distrikt delt i to subdivisjoner (såkalte viz), Faridabad og Ballabgarh. Hver subdivisjon blir styrt av en offiser.

Faridabad ligger omtrent 25 km sør for Delhi. Byen grenser til hovedstadsterritoriet Delhi i nord, distriktet Gurgaon i vest og delstaten Uttar Pradesh i øst og sør. Delhi-Mathura National Highway 2 (Shershah Suri Marg) går gjennom distriktet. Byen har mange jernbanestasjoner på dobbeltsporstrekningen Delhi-Mathura, som hører til North Central Railway. Denne er en av de best utbygde togstrekningene i India, med tog som kjører opp imot 150 km/t (den største hastigheten i landet) på enkelte steder.

Faridabad er nå Haryanas størst befolkede by og står for rundt 60 % av delstatens inntekter. 50 % av skattene som tas fra Haryana, kommer fra Faridabad og Gurgaon.[1] Faridabad er mest kjent for sin hennaproduksjon, mens traktorer, motorsykler, girkasser, kjøleskap, sko og dekk er andre kjente industriprodukter fra byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]